Хърватия иска да се преразгледа Дейтънското споразумение

5575
Хърватия иска да се преразгледа Дейтънското споразумение
Снимка: Getty Images

Хърватия смята, че вече е време да се ревизира Дейтънският мирен договор, обяви министър-председателят Андрей Пленкович на онлайн сесията на Общото събрание на ООН.

Като една от страните по този договор, Хърватия смята, че годишнината от неговото подписване трябва да се използва, за да се оценят неговите постижения, както и сегашното състояние на Босна и Херцеговина, за да продължи страната уверено по своя европейски път, заяви премиерът, цитиран от вестник Jutarnji list.

Ердоган за Босна и Херцеговина: Преразгледайте Дейтънското споразумение

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова за преразглеждане на Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., с което се слаг...

Освен че 2020 е година на криза, през нея се навършват 25 години от подписването на Дейтънския мирен договор, прекратил "най-кървавата война в Европа след Втората световна война".

През това време тази част от Европа се промени към по-добро, но някои проблеми заслужават по-голямо внимание, подчерта Пленкович и призова за промяна на споразумението.

Той припомни състоялата се преди 20 години среща на върха в Загреб и каза, че когато погледне назад, се забелязва постигнатото и положителната промяна. Когато се погледне напред, се вижда, че само искреното помиряване може да доведе до стабилност в региона.

"Това може да бъде постигнато единствено на базата на истината и фактите заедно с намирането на всички изчезнали лица и отдаването на справедливост за всички жертви", каза Пленкович.

Вучич и Додик обсъдиха съдбата на Дейтънското споразумение

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна днес със сръбския член на Председателството на Босна и Херцеговина(БиХ) Милорад Д...

Дейтънското споразумение, подписано между сърби, хървати и босненци през декември 1995 г., слага край на 4-годишната гражданска война в Босна. 

Cпoрeд мирния договор Бocнa и Хeрцeгoвинa cтaнa cувeрeннa държaвa, включвaщa двe дo гoлямa cтeпeн aвтoнoмни oблacти - фeдeрaция нa мюcюлмaни и хървaти, нaрeчeнa Фeдeрaция Бocнa и Хeрцeгoвинa и мaлкo пo-мaлкaтa мини-държaвa нa бocнeнcкитe cърби, нaрeчeнa Рeпубликa Cръбcкa.

Върховният представител на ООН в Босна и Херцеговина, Пади Ашдаун смята, че Дейтънското споразумение е основа, но не и окончателно решение за Босна и Херцеговина и че евентуални изменения би трябвало да произлязат от самата Босна и Херцеговина.

В края на 2003 г. група представители в Европейския парламент и европейски политици повдигат в Страсбург въпроса за ревизия на Дейтънското споразумение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com