Хърватия иска терминът "Западни Балкани" да отпадне

6214
Хърватия иска терминът "Западни Балкани" да отпадне

Хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович призова терминът "Западни Балкани" да бъде изваден от политическия речник.

Според източници от екипа й, цитирани от седмичното политическо списание Globus, този термин предразполага към гетоизиране. Пред медиите в сряда вечерта тя обясни, че този район трябва да започне да се възприема като част от Югоизточна Европа.

Последните дни в Западните Балкани бежанците намаляват

Броят на бежанците в страните от Западните Балкани последните дни намалява, а тяхното движение по балканския маршрут става по-бързо.&nb...

"Знам, че няма лесно да излезе от жаргона и че е технически термин, който се използва в много институции и документи", каза тя, но Джо Байдън веднага откликна, като започна да използва и двата термина в изказването си.

Черногорският президент Филип Вуянович заяви, цитиран от черногорски медии, че за него това е най-успешната среща от процеса Бърдо-Бриони, именно заради завръщането на САЩ в региона и силната подкрепа, която беше изразена за членството на малката балканска страна в НАТО. Тази среща всъщност е поредната успешна, тъй като благодарение на предишните беше възстановено вниманието към района на Западните Балкани.

Именно инициативата Бърдо-Бриони и участието на германската канцлерка Ангела Меркел в една от срещите й доведе до Берлинския процес, чрез който Германия се ангажира трайно с европейската интеграция на Западните Балкани, предаде КРОСС.

Включването и на САЩ в процеса е изключително важно в момент, когато всички участници се съгласиха, че моментът е преломен за ЕС, НАТО и международната общност. Още повече, че участниците в срещата се договориха да си сътрудничат много по-тясно и на оперативно ниво в борбата с тероризма, радикализацията, но също и в справянето с бежанската криза. Въпреки завръщането на САЩ обаче, в каквото и да се изразява това, основната отговорност за успеха на региона си остава на ЕС.

Kак Интернет се развива в Западните Балкани? Сравнение между отделните държави

В границите на бивша Югославия, Словения е страната, в която най-голям процент от населението използва Интернет. При население от 2 мил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com