Изглежда Гърция няма пълна подкрепа за санкции срещу Турция заради Средиземноморието

2019
Изглежда Гърция няма пълна подкрепа за санкции срещу Турция заради Средиземноморието
Снимка: Getty Images

Въпреки че напрежението между Атина и Анкара за контрола на определени води в Източното Средиземноморие изглежда намалява с изтеглянето на изследователския кораб "Оруч Рейс", вече защитен в турско пристанище, гръцкото правителство иска от ЕС да приеме ясна позиция ясно срещу Турция и да реши по време на срещата на върха в Брюксел дали да наложи санкции, съобщава "Евронюз".

Правата върху разработката и добива на запаси от газ и нефт в района са причина за сериозните спорове между двете страни.

ЕС да спре финансирането на Турция, настоя Джамбазки

Евродепутатът от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки поиска ЕС да спре средствата за Турция заради дейст...

"Ние вярваме, че няма проблем, който да не може да бъде разрешен чрез диалог, преговори и споразумение. Разбира се, този подход е валиден, при условие че ни се представят предложения, които са в съответствие със справедливостта и реалността", каза президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Междувременно корабът "Явуз" заедно с още 3 турски кораба продължават своите проучвателни задачи в кипърски териториални води, което накара Никозия да поиска защита от ЕС срещу турския експанзионизъм.

"Дори и да бъде решено сега да се наложат санкции, ще са необходими няколко месеца, за да бъдат приложени, защото трябва да преминат през европейските институции. Ако Франция подкрепи Гърция, моето впечатление е, че санкциите ще бъдат наложени, може би не толкова тежки, но ще ги има", казва Агелос Сиригос, професор по международно право в Атина.

Изглежда, че европейските партньори са образували два блока малко преди срещата на върха, която започва днес, 1 октомври. Германия, която председателства Съвета на ЕС през този семестър, може да се опита да изгради мост между двете страни, като силно насърчава откриването на проучвателни контакти между Анкара и Атина.

Освен в Средиземно, какво прави Турция и в Черно море?

Турция възнамерява да изпрати втори сондажен кораб в Черно море, за да засили процеса на търсене на нови находища на природен газ. Какт...

"От една страна са Франция, Кипър и Гърция, разбира се, както и някои други страни, като Австрия и сега Ирландия. От друга страна, има блок от северни страни, който твърдят, че санкциите не трябва да се налагат и че трябва да се отвори мост към Турция. Гръцката страна е готова да започне преговори, но изглежда Турция не иска санкции, наложени върху нея, въпреки че все още държи два от своите кораби в кипърски териториални води", добавя Агелос Сиригос,

Миналата седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази пред ООН готовността си да даде шанс на дипломатическите канали за разрешаване на скорошната ескалация на напрежението с Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com