Как една среща на яхта промени политическата история на Косово

13530
Как една среща на яхта промени политическата история на Косово
Снимка: iStock/Guliver

Лятото на 2017 г. – тайна среща на луксозна яхта, акостирала в крайбрежния черногорския град Будва и една снимка, която след време ще се окаже ключова в историята на Косово.

Снимката, изпратена до организацията за разследваща журналистика OCCRP, показва трима мъже и две жени, седнали на бели кожени дивани, наслаждавайки се на храна и разговори. Данните на времето и местоположението на срещата се основават на думите на анонимния източник, предоставил снимката. Все още не се знае кои са жените. Мъжете обаче са идентифицирани – Паколи, Ракич и Радойчич, които споделят храна на яхта с двете неидентифицирани жени.

Мъжът, облечен в бяла риза в средата на снимката, е, Бехджет Паколи – богат косово-албански бизнесмен, който ръководи политическо движение, което спомогна в голяма степен за извоюването на независимостта на Косово от Сърбия. Паколи за кратко беше президент на страната, а в момента е външен министър на Косово. На масата до него са две фигури отговорни за точно обратното – етническото разделение на Косово. Единият е Горан Ракич, който по това време беше избран за лидер на "Сръбска листа" – партията на сръбското малцинство в Косово "Сръбска листа". Другият – Милан Радойчич, за който се говори, че е мощна фигура на организирана престъпност и заместник-председател на "Сръбска листа".

Този период е много чувствителен в историята на Косово. Току-що са проведени парламентарни избори, но нито една партия не печели мнозинство. В същото време текат преговори за съставяне на правителство. Малко след заснетата среща на яхтата Паколи прави внезапен политически обрат.

Оставяйки зад гърба си своите съмишленици, той кара партията си да се присъедини към коалицията ПАН, известна като "военното крило", защото включва албански партии, оглавявани от бившите командири на Армията за освобождение на Косово или АОК (бивша терористична организация на етническите албанци в Косово, която в края на 1990-те години се бори за отцепване на населените предимно от албанци земи от Сърбия). Именно това действие на Паколи спомага на Рамуш Харадинай да състави правителство.

Харадинай – прословут командир на АОК, който бе оправдан за военни престъпления в Международния наказателен съд в Хага, стана министър-председател. Паколи стана външен министър.

През юли 2017 г. Gazeta Express, базиран в Косово, публикува снимка на Харадинай, който седи с Радойчич в ресторант в Прищина. Тази среща породи слухове дали Радойч и Харадинай са се споразумели, че "Сръбска листа" ще подкрепи Харадинай и неговата коалиция. Снимката на яхтата е направена по същото време – докато преговорите за правителството са били в ход.

"Харадинай нямаше достатъчно гласове дори със "Сръбска листа", така че партията на Паколи се притече на помощ", споделя политическият анализатор Агрон Деми. "Неговият ход беше изненада, защото по време на предизборната кампания той обвиняваше членове на коалицията, че са го заплашили".

Все още не е известно дали срещата на яхтата е била в основата на внезапното обръщане на Паколи. Но със сигурност не е случайно, че Радойчич, предполагаемият престъпник, известен като "Властелин на Северно Косово", е присъствал. Според Рада Трайкович, местен анализатор и бивш косовски законодател, Радойчич всъщност е човекът, който неофициално взима решенията в "Сръбска листа".

Лобист за независимост

Паколи, 68-годишен гражданин на Швейцария, роден в Косово, е добре известна фигура както в родината си, така и в чужбина. Той често е описван като най-богатият човек от Косово, а медиите оценяват състоянието му на 900 милиона евро. Преди да влезе в политиката през 2006 г., той вече е популярен строителен магнат и един от най-известните лобисти за признаването на независимостта на Косово от Сърбия.

В Косово се очакват арести на бивши членове на АОК

Председателят на Организацията на военните ветерани (ОВВ) от войната в Косово 1998 -1999 г. Насим Харадинай твърди, че първите арести н...

В края на 90-те Паколи беше замесен в голям корупционен скандал в Русия, след като швейцарската му строителна компания Mabetex спечели поръчка на огромна стойност за обновяване на Кремъл. Две години по-късно прокурорите започнаха разследване срещу Паколи с подозрения, че е подкупил високопоставени руски служители. В някои доклади тогавашният президент Борис Елцин и двете му дъщери бяха споменати като получатели на подкупи.

Руските неприятности на Паколи траят дълго. Прокурорът Юри Скуратов, водещият следовател срещу него, скоро беше уволнен, след като на публично място се появиха компрометиращи кадри, за които се твърди, че показват как той прави секс с две предполагаеми проститутки. Владимир Путин – тогава директор на ФСБ, националната служба за сигурност на Русия, потвърждава, че мъжът във видеото наистина е Скуратов.

Случаят е преотстъпен на друг прокурор, който го приключва поради липсата на доказателства.

По онова време Паколи вече е важен лобист за независимостта на Косово, като дори създава организация, наречена "Нов косовски алианс". Преди лятото на 2017 г. Паколи и неговата партия са част от коалиция, ръководена от предишен премиер Иса Мустафа. Паколи отхвърля всяко потенциално сътрудничество с коалицията, описвайки такова нещо като "почти невъзможно". Изглежда обаче, че е променил мнението си някъде след срещата си с Ракич, официалният лидер на "Сръбска листа", и Радойчич.

"Сръбска листа", която бе част от предишното правителство, също не се очакваше да се присъедини към коалицията ПАН, тъй като лидерът на ПАН – Харадинай, е известен сред повечето сърби като прочут военен престъпник заради действията му по време на войната за независимост на Косово. В крайна сметка и Паколи, и "Сръбска листа" стават част от управлението на Харадинай.

Преговори за бъдещото правителство на Косово

Лидерът на движение „Самоопределение” Албин Курти започна предварителни разговори за състава на бъдещия кабинет, съобщава а...

"Интересът на Косово – националният интерес – е над интереса на партията", заявява по това време Паколи, обяснявайки промяната си в мнението. "Консултирах се с моите международни приятели, с най-важните приятели на Косово, а също и с гражданите и взех правилното решение. Нямаше алтернатива".

The Go-to Man

По време на изборите през 2017 г. Радойчич не е заемал никаква формална политическа позиция. Той е дясната ръка на Звонко Веселинович, известен сръбски бизнесмен от Северно Косово, описан в сръбските полицейски и разузнавателни доклади като водеща организирана престъпна фигура. Според тези доклади групата му е участвала в различни престъпления, включително трафик на наркотици, оръжие и нефт в северната част на Косово. Радойчич работил като "куриер", превозвайки пакети с наркотици от косовски албански наркобосове в Сърбия.

Сръбските власти се опитват многократно да "хванат" както Веселинович, така и Радойчич, но всеки път без успех. Срещу Радойчич дори започна дело за отвличане, но в крайна сметка бе оправдан, след като жертвата промени показанията си. Той е осъден само веднъж за притежание на фалшиви документи.

"Сръбска листа" – косовската политическа партия, върху която се знае, че Веселинович и Радойчич имат влияние – е създадена през 2014 г. и бързо се разраства като единствен играч сред сръбската общност в Косово, също така единствената, която се ползваше с безусловна подкрепа от сръбското правителство. Преди да стане президент на Сърбия, Александър Вучич открито изрази подкрепата си за Веселинович в изказванията си, като похвали борбата му за сръбската общност в Косово.

Жозеп Борел ще се изправи срещу центробежните сили на Балканите

Заради динамичната среда на Балканите предизвикателствата пред бъдещия първи дипломат на Европа Жозеп Борел са много и различни в същин...

Двойните разкрития доказват иронична истина - дори Белград и Прищина да остават в противоречие за независимостта на Косово, взаимосвързаният набор от предполагаеми престъпни фигури има достъп до важи хора и в двете правителства.

Влиятелен заподозрян

Радойчич формализира ролята си в "Сръбска листа" през юни 2018 г., когато става заместник-председател на партията, но той има огромно влияние в нея много преди това. Скоро след като пое ръководна роля в партията, той избяга от Косово, след като бе издирван от полицията заради убийството на политика Оливер Иванович. След като той изчезна, е издадена заповед за ареста му. Той остава на свобода.

Неучудващо, сръбският президент Вучич се изказа в негова защита. След като се срещна с Радойчич в Белград, Вучич заяви, че сръбската полиция го е разпитала и е сигурна, че той не е участвал в убийството. "Той е патриот, който защитава косовските сърби. Делото срещу него, каза той, беше политически мотивирано", обясни Вучич.

Междувременно в Косово Радойчич става все "по-токсична фигура". След убийството на Иванович косовските политици се дистанцират все повече от него. Независимо от това влиянието му може да се усети с години напред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com