Корабът "Рожен" мина успешно през Босфора

3516
Корабът "Рожен" мина успешно през Босфора
Снимка: iStock

Съвместният координационен център на Турция, Русия, Украйна и ООН разреши преминаването през Босфора на корабите "Рожен" и "Поларнет", превозващи зърно от Украйна. Това съобщи турското Министерство на отбраната след проверки на плавателните съдове.

В петък корабът „Рожен“ на параходство „Български морски флот“ отплава от украинското пристанище Черноморск, след като бе блокиран там в продължение на пет месеца заради войната на Русия в Украйна.

Центърът в Истанбул, който беше създаден след сключеното споразумение за зърното между Киев и Москва, днес също така е дал разрешение на празния турски кораб "Оспри С" да отплава за Украйна. Целта е да изнесе селскостопанска продукция, отбелязват от ведомството, цитирани от БТА.

По-рано инспекторският екип на координационния център провери плаващия под панамски флаг кораб “Навистар”, който превозва 33 000 тона царевица за Ирландия.

Турският кораб “Поларнет” доставя 12 000 тона зърно до пристанище в Турция, а плаващият под малтийски флаг кораб „Рожен“ превозва 13 000 тона царевица до Великобритания. 

Кервани от кораби ще изнасят украинското зърно, ако първият кораб пристигне успешно

По-нататъшното транспортиране на селскостопански продукти от украинските пристанища ще се извършва с кервани от кораби, в случай че път...

Министерството на отбраната в Анкара отбеляза, че поради неблагоприятни метеорологични условия, продължителна работа, свързана с презареждане с гориво и еднопосочна навигация в Босфора „Поларнет“ ще хвърли котва в пристанището на местоназначението си в понеделник сутринта. Първоначално беше планирано корабът да пристигне в неделя.

По-рано турското Министерство на отбраната съобщи, че в неделя сутринта още четири кораба със зърно и селскостопански продукти са напуснали Украйна, като и те следват хуманитарния коридор и ще пристигнат в Истанбул в понеделник. Плавателните съдове превозват около 170 хиляди тона стока.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Документът доведе до отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече над 5 месеца война между Русия и Украйна. В Истанбул бе създаден Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

Миналия понеделник от Одеса потегли първият кораб - плавателният съд "Разони", превозващ 27 000 тона царевица. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com