Косово вижда в „мини-Шенген“ опит за създаване на мини-Югославия

2364
Косово вижда в „мини-Шенген“  опит за създаване на мини-Югославия
Снимка: iStock/Guliver

На 10 октомври 2019 г. в Нови Сад, Сърбия беше подписана декларация за намерение за установяване на свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали между Албания, Северна Македония и Сърбия.

Страните обявиха новата си концепция за „мини-Шенген“, която, разбира се, прилича на многобройни други опити за сътрудничество, но важното е, че страните сами са взели решение да си сътрудничат.

Лидерите на трите държави потвърдиха, че инициативата е отворена за страните от Западните Балкани, които желаят да участват, приканвайки Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово да се присъединят възможно най-скоро.

Останалите страни все още обмислят поканата, въпреки че Косово се съгласи да се присъедини към инициативата на 4 септември 2020 г., когато подписа споразумения със Сърбия във Вашингтон под егидата на действащия президент на САЩ Доналд Тръмп.

По-късно на 9 ноември се проведе мини-шенгенска среща, на която Косово не присъства, въпреки обещанията си към администрацията на Тръмп, поради вътрешни и външни проблеми.

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка от поста си, за да се изправи пред обвинения във военни престъпления в Хага, когато Тръмп загуби президентските избори в САЩ. Отвъд тези развития има три основни причини, поради които Косово все още не е участвало в инициативата - причините са политически, психологически и икономически.

Политическата причина

Първо, Косово вярва, че инициативата се опитва да създаде мини-Югославия от начина, по който тя беше предложена от сръбския президент Александър Вучич, концепция, приветствана от Европа.

Въвлечен в собствените си вътрешни кризи, ЕС приветства инициативи, които облекчават тежестта върху него в региона. Името на проекта беше променено поради реакцията на думата Югославия, която все още напомня на мнозина за кръвопролитията и войната.

Берлинският процес, дипломатическа инициатива за засилване на регионалното сътрудничество между страните от Западните Балкани и техните европейски колеги, предложи термина „Берлин Шенген“, вдъхновяващ настоящата форма на инициативата. Малко след това стана очевидно, че проектът се нуждае от повече участие на Балканския регион, за да ускори своя растеж и сфера на сътрудничество.

Въпреки че проектът е подкрепен от Берлинския процес, Косово изрази колебание да се присъедини, тъй като това противоречи на желанието да се присъедини към ЕС и НАТО. Визията на Косово е да не участва в регионални дейности извън ЕС.

Косово основателно твърди, че присъединяването към всяка регионална инициатива под егидата на Сърбия, която не признава Косово, би навредило на политическите интереси на Косово.

Първо Сърбия трябва да признае Косово, за да може регионалното сътрудничество да се постигне в справедлива и стабилна среда.

Инициативата няма адекватни механизми за работа по статута на Косово и спорът между двете нации трябва да бъде разрешен чрез правно обвързващо споразумение, което регулира техните отношения, преди да могат да се присъединят към други инициативи.

Икономическият фактор

По икономически причини планът ще позволи на гражданите на държавите-членки да пътуват свободно между страните, като се изисква само лична карта, без паспорт, в опит да се укрепят местните икономики.

Ще бъдат издадени разрешения за работа, страните членки взаимно ще признават професионални квалификации и дипломи, а процесите на митнически контрол по границите ще бъдат ускорени в близко бъдеще.

Инициативата изглежда улеснява живота на гражданите на трите страни, но Косово не е сигурно дали ще види такива ползи.

Косово има най-ниския износ на Балканите. Неговите експортно ориентирани, трудоемки производствени индустрии са слабо развити в сравнение със съседите - което поставя Косово в неравностойно положение. Страната няма силна индустриална база и вижда много имиграция в чужбина.

Освен това Сърбия блокира Косово с редица нетарифни бариери, въпреки че двете страни са членове на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA), споразумение за свободна търговия, от което се възползва предимно Сърбия.

Според косовското министерство на търговията и промишлеността повече от половината от идентифицираните проблеми, свързани с митниците, и техническите бариери пред търговията произтичат от Сърбия, която се превърна във фактор, възпрепятстващ търговията.

Косовските компании се сблъскват с проблеми в Сърбия в редица сектори. Предприятията, занимаващи се с машини и оборудване, както и тези в сектора на информационните и комуникационни технологии, информират за бариери пред търговията.

Сърбия прилага нетарифни бариери за косовските продукти, забранява транзита на стоки през Сърбия, и често променя документите, изисквани на границата.

Като се има предвид тяхната история, Косово не иска да бъде средство за продължаване на икономическия растеж на Сърбия чрез общ пазар, тъй като Сърбия вече е най-големият износител сред страните от ЦЕФТА, инициатива, от която вече е част.

Според журналиста Олси Язехи, изказващ се в подкаста BalkanPod, Косово може да се превърне в стратегически транзитен маршрут за сръбски стоки, които да достигнат Адриатическо море по схемата мини-Шенген.

Косово се опасява, че Сърбия може да използва инициативата като задна врата, за да създаде „Велика Сърбия“ и да се превърне в регионална суперсила, доминираща в икономиките си и влияеща върху политиката.

Ето защо Косово се нуждае от правна гаранция, преди да се присъедини към инициативата, за да реши проблемите - особено що се отнася до изискванията за документация, бюрокрацията и бавното митническо оформяне.

Забравено въздействие

Хърватски медии: Мини-Шенген е план за Велика Сърбия

Планът „мини-Шенген” е опит на Александър Вучич да създаде Велика Сърбия, а международната общност се опитва да възроди бив...

И накрая, има психологически причини, които често се пренебрегват в международните отношения, но са жизненоважен фактор, ако двете страни трябва да се интегрират и да си сътрудничат.

Членът на Демократичната лига на Косово (ДЛК), Арбен Гаши присъства на Белградския форум за сигурност през 2017 г. и заяви, че за първи път идва в Белград.

Ако един политик току-що посети страната за първи път през 2017 г., след като диалогът Белград - Прищина започна през 2011 г., какво трябва да прави обикновеният гражданин?

На хартия схемата за мини-Шенген изглежда като тласък за малките и средните предприятия (МСП) от Косово да могат да се движат свободно в Сърбия, но те не са сигурни в работната среда, която ги очаква.

Същото се отнася и за студентите. Много албанци все още се двоумят да се преместят в Сърбия, тъй като за съжаление не винаги е лесно да се премахнат психическите бариери.

Ситуацията в Косово е отражение на дългогодишния дебат относно абсолютната полза и относителната полза в международните отношения. Както бе споменато по-горе, Косово все още не е сигурно какво би получило от тази инициатива.

Сараево решава до месец дали да се присъедини към „мини Шенген“

На днешната извънредна сесия в Сараево, президентът на председателството на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович и членовете на председ...

В този момент, когато европейският скептицизъм и умората от разширяването се сблъскват, това дава известен оптимизъм, че някои местни лидери ще разработят такъв проект за сътрудничество.

Въпреки липсата на обещания за разширяване на ЕС към Западните Балкани, три държави предприеха важна стъпка за създаване на вътрешнорегионална интеграция. Тази стъпка ще допринесе за регионалното сътрудничество и процеса на европеизация, който ще се фокусира първо върху интеграцията.

Косово има основателни причини да бъде предпазливо, но е факт, че през последните години Балканите не бяха приоритет за ЕС.

Регионът трябва да се приоритизира. Ако правната рамка между страните е добре изчертана и те не изпитват същите проблеми в CEFTA, мини-шенгенският проект може да предостави нови възможности за производствени компании от Косово, като безбариерното разширяване на техните продукти и услуги извън Косово за други страни.

Сделката може да бъде от полза за местните производители в Косово в дългосрочен план. Икономическата интеграция трябва да бъде приоритет за политическата интеграция и в това отношение премахването на бариерите в Западните Балкани е основен приоритет. На първо място обаче всички държави трябва да имат равен статут.

Дилек Кютюк, в. „Сабах“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com