Кредиторите ще се върнат в Гърция на 10 март

2568
Кредиторите ще се върнат в Гърция на 10 март
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че одитът на ЕС и МВФ върху извършените реформи в страната ще продължи на 10 март.

Премиерът обясни, че процесът е бил забавен заради разделения между кредиторите. „Моята прогноза е, че представителите на кредиторите ще се върнат в Гърция в първите десет дни от този месец”, заяви премиерът в телевизионно интервю за Star TV.

„Най-накрая трябва да постигнем споразумение с кредиторите и да вървим напред”, заяви той.

Международните кредитори на Гърция - ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) завършиха първата фаза на проверката преди близо месец, но с много малък напредък.

Основният деликатен момент в постигането на споразумение е пенсионната реформа, планирана от лявото правителство на Алексис Ципрас, която МВФ намира за недостатъчна, предаде БГНЕС.

Ципрас подчерта, че МВФ трябва да се върне към реалността и да реши дали все още иска да е част от спасителната програма.

Премиерът отбеляза, че Гърция може да изпълни своите финансови нужди без МВФ, като добави, че рекапитализацията на гръцките банки през миналата година се извърши с по-малка част от предварително предназначените за това средства.

МВФ работи заедно с ЕС в предходните две спасителни програми за Гърция от 2010 г. насам, но базираната във Вашингтон организация заяви, че няма да участва в третия план за оздравяване без надеждни реформи и споразумение с ЕС за облекчаване на гръцкия дълг.

От МВФ заявиха, че пенсионните реформи ще бъдат решаващи, тъй като според данни на Евростат Гърция харчи 17% от БВП за изплащането на пенсии, повече от всеки друг член на ЕС.

Миналата година се появиха опасения за излизането на Гърция от еврозоната заради невъзможността на страната да изплати дълговете си към МВФ. От своя страна от Фонда се притесняват, че Атина няма да изпълни реформите за намаляване на високия си публичен дълг.

Но през юли ЕС предостави на балканската страна нова програма за финансова помощ в размер на 86 млрд. евро в замяна на икономически мерки и пенсионна реформа, които все още са предмет на разгорещен дебат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com