Лайчак и Вучич ще обсъдят продължаването на диалога с Прищина

1459
Лайчак и Вучич ще обсъдят продължаването на диалога с Прищина
Снимка: Getty images/Guliver

Специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак от днес е на двудневно посещение в Сърбия, което, заедно с визитата му в Прищина миналата седмица, има за цел да направи още един опит от страна на ЕС да постигне дългоочакваната и необходима крачка напред в диалога Белград-Прищина.

В първия ден от посещението си Мирослав Лайчак ще се срещне в Белград със сръбския президент Александър Вучич, съобщи РТС.

Очаква се Лайчак да предаде на Вучич вижданията на премиера на Косово Албин Курти, с когото се срещна два пъти по време на визитата си в Прищина миналата седмица.

"Това е моето редовно посещение, за да разговарям с лидерите за това как да постигнем по-нататъшен напредък в процеса на диалог", каза Лайчак преди пристигането си в региона.

От Брюксел няколко пъти дойде информация, че Лайчак иска да подготви по-добре нова среща между Вучич и Курти, за да избегне ситуацията от предишните два кръга на преговори на високо равнище между Белград и Прищина, които завършиха с пълна липса на разбиране и компромис.

Докато Брюксел официално продължава да призовава „двете страни“ в диалога за конструктивност, неофициални дипломатически източници и анализатори посочват неспособността на ЕС да контролира и да предвижда ходовете на новия премиер на Косово, подчертава РТС.

Трудностите в работата на Лайчко като посредник в диалога с новата администрация в Прищина се отразяват върху непрекъснато увеличаващите се разговори и посещения на косовската страна.

Лайчак: Европейското бъдеще на Сърбия и Косово зависи от нормализирането на отношенията им

Срещата на високо равнище на делегациите от Белград и Прищина беше трудна и показа съвсем различен подход на двете страни, заяви върхов...

Преди последното си посещение в Прищина и Белград Лайчак отказа да дава интервюта за медиите и официално заяви, че „трябва да се намери баланс между прозрачността на процеса и защитата на диалога, защото се обсъждат много чувствителни въпроси“.

„В този процес всички участници знаят подробно какво трябва да направят“, каза Лайчак и добави, че страните-членки на ЕС също са напълно информирани за ситуацията и всички стъпки в диалога.

В допълнение към подготовката за нова политическа среща на високо равнище, включително нейната потенциална програма, посещението на Лайчак в Белград и Прищина може да бъде разбрано в светлината на разговорите за прилагане на съществуващите споразумения и разговорите за евентуален напредък към окончателно всеобхватно и правно обвързващо споразумение за нормализиране.

Според Лайчак, наложено отвън решение няма да бъде устойчиво. „Това няма да бъде споразумение от Брюксел или Вашингтон, а споразумение, което Белград и Прищина трябва да постигнат и да изпълнят и спазват", каза той преди пътуването си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com