Лекари: Болните от коронавирус в Турция са повече от официално представените

2949
Лекари: Болните от коронавирус в Турция са повече от официално представените
Снимка: Getty Images/Guliver

Болниците в Турция са запълнени с повече пациенти, отколкото е отразено в официалните известия. За това алармираха лекари, работещи в огнищата на епидемията от коронавирус.

Интензивните и спешните отделения в болниците, предназначени за пациенти с COVID-19, са достигнали пълния си капацитет в столицата Анкара и югоизточния град Газиантеп, казаха за Ройтерс лекарски съюзи от тези райони. Правителството, което отмени частично ограничителните мерки през юни, за да съживи икономиката, издаде вчера предупреждение, след като здравният министър определи новите 1 083 случая на коронавирус като "рязко" нарастване след четиридневните празници в Турция. В отговор властите предприеха нови проверки и наложиха нови мерки като глоби за тези, които не носят маски или не спазват социална дистанция.

Стартираха тестовете на германо-китайска ваксина за COVID-19

В Китай започнаха клинични изпитвания за потенциална коронавирусна ваксина, разработена от немската фармацевтична група BioNTech с кита...

Според официалните данни новите случаи са се задържали на ниво под 1 000 повече от три седмици, но Айшегюл Атеш Тарла от лекарския съюз на Газиантеп каза, че наскоро само една болница в региона е приела 200 нови пациенти за един ден, а броят на заразените здравни работници е особено голям. В Анкара Али Каракоч, генерален секретар на столичния лекарски съюз, казва, че позитивните тестове за коронавирус в града са приблизително 1 000 на ден. Според него причината за това е преждевременното разхлабване на ограничителните мерки през юни. "Пациентите са принудени да чакат с часове за приемане или биват изпращани у дома. Дори тези, които имат пневмония, са изпращани вкъщи, защото не могат да им намерят място", казва той, като добавя, че болничните легла за пациенти с COVID-19 вече са запълнени.

Здравното министерство, което разделя случаите по региони в ежедневните си отчети, засега не коментира тези твърдения. Според властите заети са 63 процента от леглата в интензивните отделения в Анкара и 50 процента от всички болнични легла и пандемията е под контрол, съобщава 24 часа.

По официални данни заразените с коронавирус в Турция са 243 934, а смъртните случаи са 5765. Правителството на Реджеп Тайип Ердоган настоява другите страни да разрешат на гражданите си да пътуват в Турция, за да стимулира туризма. Здравният министър Фахреттин Коджа заяви, че увеличаването на случаите на коронавирус се дължи на неспазването на защитните мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com