Любчо Георгиевски: Без политическа и етническа подкрепа РС Македония нямаше да е независима

3035
Любчо Георгиевски: Без политическа и етническа подкрепа РС Македония нямаше да е независима
Снимка: БГНЕС

Ако всички образувания в страната, без разлика на политическа, идеологическа или етническа принадлежност, не са искали независима Северна Македония по време на разпадането на бивша Югославия, това нямаше да се случи. Това заяви бившият премиер и председател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски.

В миналото, подчертава той, когато е бил млад, той е твърдял, че е имало много малко енергия за независима Северна Македония, но сега, когато вижда резултатите и събитията в периода на формирането на Югославия и по време на разпадането, той е наясно, че в това поколение е имало реален страх, който е резултат от репресиите на системата.

Заев: България знае как да ни разочарова, но подкрепя РС Македония

България и българският народ подкрепят интеграцията на РС Македония в ЕС, подкрепят целите Балкани в интеграцията в Европейския съюз и ...

"От друга страна, едно е ясно - ако тази независима и суверенна Северна Македония не беше подкрепена от всички фактори през 90-та година, дори и пасивно, а не със съпротива, РС Македония нямаше да е независима държава. Значи е имало голямо желание във всички структури, независимо дали етнически, политически или идеологически, РС Македония да стане независима държава", каза Георгиевски на форума „Пътят към независимостта“, проведен по инициатива на премиера Зоран Заев днес по случай 30-годишнината от независимостта.

Той каза, че в срещите, които е имал по това време като председател на ВМРО-ДПМНЕ и в дейностите за независима държава, постоянно се е наблягало на обявяването на независимост, дори това да е продължило няколко месеца.

"Мислехме за натиска от страна на Милошевич, дали ще има проникване от страна на ЮНА или не, да се работи за събуждане на македонските граждани за независимост и поне два месеца казвахме, че Северна Македония ще бъде независима държава", каза Георгиевски.

Според него оцеляването на страната 30 години с, както той каза, толкова мъки, скърби, борба, е гаранция, че ще оцелее поне през следващите сто години.

Вицепремиер на РС Македония: Не вярваме в сериозността на ЕС, с българите нямаме събеседник

Много от гражданите, но и правителствата, вече не вярват, че Европейският съюз е искрен и сериозен, когато обещава европейска перспекти...

"Забравяме колко тежък беше периодът на отцепването, по време на разпадането Северна Македония не беше кой знае какъв фактор, но го използва достатъчно добре, за да постигне своята цел - да бъде самостоятелна и независима държава. Ако не беше контекстът на разпадането на комунистическия блок и по този начин разпадането на бивша Югославия, нямаше да имаме независима РС Македония“, каза Георгиевски, който сега е председател на ВМРО-НП.

Мухамед Халили каза, че независимостта на страната се крие в комбинация от обстоятелства, на разпадането на Югославия и вземането на решения.

"Укрепването на независимостта на страната зависи от много фактори, преди всичко икономически, но и от съседите, като се има предвид, че и нацията, и езикът бяха оспорени тогава по време на югославските времена, но не мислеха как ще се изградят междуетнически отношения“, каза Халили и добави, че това е най-слабата точка.

Целта на форума е да обобщи чрез спомени, наблюдения и размисли уроците, извлечени от преодоляването на предизвикателствата в дните, когато се подготвяше референдумът за обявяване на независимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com