Любчо Георгиевски: В Македония игнорират моите стари-нови идеи за излизане от задънената улица със София

2902
Любчо Георгиевски: В Македония игнорират моите стари-нови идеи за излизане от задънената улица със София
Снимка: БГНЕС

Целта на последните предложения, които направих за решаване на проблема с България, е да поставя стари-нови идеи на масата, за да се излезе от задънената улица със София. Това заяви председателят на ВМРО-Народна партия и бивш министър-председател Любчо Георгиевски в предаването "24 Отворено" по ТВ 24 Вести, предаде БГНЕС.

„Без никаква координация, както виждате, се дистанцираха и от двете страни. Аз дадох тази идея, за да се измъкнем от безизходицата, в която се намираме след българското вето, което се случи преди три или четири месеца, но не виждам да се случва нещо по-сериозно“, казва Георгиевски. Той казва, че това е била идеята - да се поставят стари-нови идеи на масата, някои от идеите леко модифицирани - и да се продължи напред към решаването на проблема.

Любчо Георгиевски: Страхливци, искам публичен дебат за българо-македонските отношения

"Много странно. Плюеш на воля, но нито един журналист-патриот или група от журналисти-патриоти не ме поканиха и публично да ме разкъсат...

„Имаме конкретен проблем - Македония е блокирана в евроатлантическата интеграция и имаме нужда от решение как да излезем и как да продължим напред. Наистина мисля, че Македония не заслужава да загуби 20 години в дискусии с България, но и да загуби две години, пак мисля, че са много по пътя към европейската интеграция," каза Георгиевски.

По думите му, той винаги е разрушавал табутата в политиката от деветдесетте години и според него в миналото македонците са били по-благоразположени за Югославия. Георгиевски обяви още, че пръв е предложил прилагателното Северна Македония. С това счита, че е направил най-патриотичния акт спрямо България. „С декларация, в която няма нито едно задължение към Македония, затворихме един въпрос, който стоеше от десетилетие с България и започнахме добри отношения с Иван Костов. С тази декларация Македония трябваше да бъде само приятел с България, нищо повече, никакви исторически, етнически и лични задължения“, каза Георгиевски.

В събота Любчо Георгиевски обяви в социалните мрежи план за действие за излизане от, както той каза, „задънената улица в отношенията с България“. Той предлага Северна Македония да даде гаранции, че няма претенции към Източна Македония и няма да помага на македонското малцинство в България. Освен това българският парламент трябва да заяви в декларация, че терминът македонска нация и македонски език означава само нация и език, формирани след 1944 г. Освен това той се застъпва за промяна в стратегията на историческите комисии и накрая предлага на македонската страна да даде на концесия железопътната линия на българските железници с изчислена допълнителна печалба за нейното доизграждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com