Македония и Гърция подписаха историческия договор за името (Видео)

12034
Македония и Гърция подписаха историческия договор за името (Видео)
Снимка: Facebook/Zoran Zaev

Атина и Скопие днес сложиха край на своя десетилетен спор и подписаха договора за новото име на Македония - Северна Македония.

На среща на брега на Преспанското езеро, на границата между двете държави, под споразумението, слагащо край на спора, започнал преди 27 години, поставиха подписите си гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров.

Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас.

"Ще се срещнем с огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона", заяви Ципрас.

Гръцкият премиер отбеляза, че е голям почитател на балканския фолклор и музика. Днес пишем една нова песен заедно, заяви той.

"Нашата цел е тази песен да чества братството, успеха, просперитета и добрите съседски отношения. Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека пеем радостни песни на Балканите", категоричен бе Ципрас.

Атина и Скопие слагат край на спора за името

На церемония на Преспанското езеро, намиращо се на границата между Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя, предстои да се подпиш...

"Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат нужда от това историческо събитие", каза още той.

"Колко хубав и величествен исторически ден! Когато имаш смелост, вяра и надежда можеш да повдигнеш планини. И ние наистина поместихме планини. Днес слагаме край на един спор, на многогодишни разлики, които издигаха стена срещу приятелските отношения между двете ни страни", заяви от своя страна македонският премиер Зоран Заев.

"Научихме, че трябва да учим от историята, а не да я повтаряме. Когато страните са в мир, такъв ще е и светът. Когато те са в агония, страда и светът. Решението ни донесе приятел, за който довчера някои ни убеждаваха, че е войнствен. Заедно трасираме път за стратегическо партньорство. В региона стигаме до нова реалност. Заедно създаваме регионален съюз, фокусиран върху хората, гражданите. Обединени издържаме, разделени падаме", допълни той.

Отново голям протест в Атина срещу договора за името

Голям протест се провежда на площад Синтагма в Атина. Хиляди души протестират срещу договора между Гърция и Македония, който цели да ра...

"С договора, който подписваме днес, създадохме шанс, за да засилим сътрудничеството, да улесним търговията, инвестициите, движението на хора. Видяхме, че от изолация и самоизолация нито една държава няма полза. Искам да протегна ръка на противниците на този договор в двете страни. Европейската концепция е демократично сътрудничество, което противоречи на популизма и страха. И всички да знаят - противниците на този договор имат право на свое мислене, защото това е европейският маниер. Какъвто е и диалогът и това да дадем шанс на това решение. Всички наши партньори потвърдиха, че този договор е крачка, с която нашите страни се излекуват от миналото и тръгват напред към бъдещето", завърши речта си Заев.

В края на церемонията, след подписването на договора, македонският премиер символично свали вратовръзката си в знак на солидарност със Ципрас, известен с това, че не носи вратовръзки, и я подари на гръцкия си колега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com