Македония иска да реши спора с България, но без да жертва езика и идентичността

8222
Македония иска да реши спора с България, но без да жертва езика и идентичността
Снимка: iStock/Guliver

Правителството на Република Северна Македония ще положи всички усилия за решаване на споровете с България, но няма да прекрачи своите "червени линии" – компромиси с македонските език и идентичност.

"Искаме решение, което ще бъде трайно и от полза за двете страни. Всяко решение, което засяга тези въпроси, ще бъде повод за допълнително недоверие, а не за нова енергия и вяра в отношенията с България", каза министърът на отбраната Радмила Шекеринска на пресконференция, цитирана от агенция МИА.

Заев разкри кои са "червените линии" за Македония

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев съжалява за блокадата на България за ЕС, пише AFP след интервю със Заев, съобщава "Независен ...

Тя подчерта, че всички в правителството на Зоран Заев са оптимисти, че ще се намери решение, но тя не иска да дава някакви прогнози, защото оптимизмът и добрата воля на едната страна не са достатъчни за решаването на спор.

Шекеринска каза, че като член на правителството работи, надява се и полага усилия за по-бързо решаване на тези "дилеми", поставени от България.

Шекеринска изрази надежда, че по спорните въпроси между София и Скопие ще бъде постигнат напредък преди да се види с колегата си Красимир Каракачанов на срещата на военните министри на страните от НАТО през февруари.

"Ако не, надявам се поне, че срещата ще бъде с физическо присъствие, а не видеоконференция. Това дава възможност за изпращане на послания на общата маса, но и за двустранни дискусии. Когато през 2017 г. подписвахме Договора (за приятелство и добросъседство) с България и споразумения в областта на отбраната, очакванията бяха да инвестираме не само във военно сътрудничество, но и в по-голямо доверие", отбеляза Шекеринска.

Проф. Ангел Димитров: Скопие няма точна преценка за България

Зная, че е трудно да се освободи от един десетилетен натиск за един месец, но не смятате ли, че реализмът е необходимо качество в полит...

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи обяви, че към процеса на интеграция на Скопие в Европейския съюз може да се добави допълнителна пътна карта за изпълнението на Договора за добросъседство с България.

Според Османи, тезата за българските корени на македонските етнос и език е израз на недоверие в този договор от 2017 г. България спря началото на преговори за присъединяване на Скопие към Европейския съюз и с довода, че договорът не се изпълнява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com