Македония: Плочата на Каймакчалан е незаконно поставена

5514
Македония: Плочата на Каймакчалан е незаконно поставена

"Плочата на Каймакчалан е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите", пише на сайта на македонското външно министерство, съобщи БНТ.

Съобщението завършва със становището, че конфликтите и жертвите от миналото на която и да е страна трябва да бъдат мотив за по-засилено сътрудничество в региона и общи усилия за интеграция в Европейския съюз.

Македония се самоубива. С чукове

Дори не е важно кой точно е Миленко Неделковски. Защото чукът, с който той разби възпоменателната плоча на българските войници на Кайма...

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов заяви: " Ако от македонската страна не вземат мерки за стореното на Каймакчалан тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат. Техният премиер ми обеща и даже трябва да има вече реакция от тяхна страна. Поставих въпроса, ако не вземат мерки за това да чупят с чукове български паметници, ще имат много неприятни срещи след това. И тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат, защото ние не чакахме никой да ни поиска помощ от Македония. Изпратихме и пожарна, и води, и храни и всички македонци бяха доволни, че България им помогна. В сряда Министерски съвет гласува 300 000 лева помощ за Македония и това ли заслужава българинът?”, запита премиерът.

„Ние се отнасяхме братски към тях и да излезе този да троши плочи. Това подпомага ли на нашата дружба, подпомага ли интеграцията на Македония в ЕС? Ние утре трябва да гласуваме за тях. При това настроение в България и правилната реакция от всички българи по въпроса, как ще стане? Той ми обеща, че трябва да го направят. Македонският народ ни е мил”, каза още Борисов.

Припомняме, че на 22 септември организирана група македонци се качили на най-високия връх на Нидже планина на границата на днешни Македония и Гърция – Каймакчалан, за да счупят паметника на загиналите български войници, поставен там. Миленко Неделковски и негови приятели решили да се качат на върха, макар и при много лоши метеорологични условия – студ и мъгла, с една-единствена цел – да счупят паметника на българските войни. Актът по поругаването на паметника нарочно е извършен в Деня на независимостта, един ден, след като ръководството на Българската армия се поклони пред паметта на загиналите наши бойци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com