Македонският президент ще бойкотира референдума на 30 септември

3618
Македонският президент ще бойкотира референдума на 30 септември

Македонският президент Георге Иванов няма да гласува на предстоящия референдум на 30 септември за одобряване на Договора с Гърция и започването на преговори за присъединяване към ЕС и НАТО.

Това съобщи самият Иванов в чужбина по време на срещата си с македонската емиграция в Детройт, САЩ.

EK реагира на Георге Иванов и съмненията му в присъединяването на Македония

Европейската комисия реагира на изказването на македонския президент Георги Иванов в четвъртък на Мечкин Камен (Мечи камък), в което то...

"Аз вече гласувах. Гласувах преди 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от онези, които дадоха своя глас за суверенна и независима Република Македония, със свое име и достойнство. Не отстъпвам от тази идея. Поради тази причина няма да гласувам на 30 септември. Когато станах президент се заклех, че ще спазвам Конституцията и законите на страната. Не отстъпвам от тази клетва. И поради тази причина няма да изляза да гласувам на 30 септември", каза още Иванов.

По време на срещата Иванов е призовал присъстващите "да не позволят някой друг да контролира тяхната съвест и национална гордост". Той очаква на "референдума гражданите на Република Македония да вземат правилно и мъдро решение".

"С това Споразумение се променя не само името на държавата, а се създава една нова полусуверенна държава, с ново име, с нова вътрешно-правна и международна правна идентичност", каза още той. Иванов смята, че "без истински реформи, без борба срещу корупцията, без борба срещу партийния клиентелизъм, няма да има членство в ЕС и НАТО". "Дори да приемем вредния Договор с Гърция, да променим Конституцията, няма да има автоматично членство в ЕС и НАТО", каза още Иванов.

БГНЕС припомня, че преди десет дни в Скопие пристигна лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обеща Република Македония да стане пълноправен член на Северноатлантическия пакт, ако страната ратифицира Договора с Гърция.

Георге Иванов: Македония иска ЕС и НАТО, но с име, често и достойнство

„Македония не е частна собственост, за да търгува някой с нейните ценности, не е личен имот, за да бъде разпродавана, не е ничия ...

И бившият генерален секретар на пакта Хавиер Солана призова македонците да гласуват със "за" на 30 септември. Миналата седмица в Македония бяха германският и австрийският канцлер, които също призоваха гражданите да гласуват със "за" на референдума. Вчера френският президент Еманюуел Макрон във специално обръщение призова гражданите на страната да подкрепят Договора, защото "това е в интерес на региона, страната и цяла Европа".

Американският президент Доналд Тръмп също подкрепи Договора, а вицепрезидентът Майкъл Пенс лично прие македонсикят премиер Зоран Заев в Белия дом преди три дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com