Мнение от Албания: Срещата за Западните Балкани в Драч е провал

1658
Мнение от Албания: Срещата за Западните Балкани в Драч е провал
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият албански президент и експремиер Сали Бериша, коментирайки вчерашната неформална среща на премиерите на страните от Западните Балкани, заяви, че тя е изцяло провалена.

Според него това е било "по-малко от половин среща" заради това, че от седем премиери четирима "не намериха време да дойдат в Драч" (бел. ред. - сред тях беше и Бойко Борисов, заради Деня на национален траур поради автобусната катастрофа при Своге).

Премиерската среща за Западните Балкани в Албания - без куп премиери

Неформалната среща на премиерите от Западните Балкани, която се провежда днес (27 август) в албанския град Драч, се състои без участие ...

"По-малко от половин среща! Многостранните срещи са полезни, но когато от седем поканени премиери четирима не намират време да дойдат, срещите са без кворум и са повече от неуспешни. Още повече, когато от тримата министър-председатели двама са албанци. Нека да благодарим на министър-председателя на Черна гора, защото без него щяхме имаме единостранна междуалбанска среща", коментира Бериша.

Той добавя, че за този бойкот има само една причина. "Те не дойдоха, защото не искаха да издигнат наркодържавата на Нориега, единствена в Европа и в света“, констатира Бериша, който е и бивш лидер на опозиционната партия.

Вчера (27 август) в пристанищния град Драч се проведе втората неформална среща на премиерите на страните от Западните Балкани, чийто домакин бе премиерът Еди Рама. Присъстваха домакинът Рама и премиерите на Косово и Черна гора, Рамуш Харадинай и Душко Маркович, както и еврокомисарят Йоханес Хан.

Поради лоши метеорологични условия, правителствената делегация, водена от премиера на Македония Зоран Заев сутрин не пътува за срещата. Не присъстваха и сръбският премиер Анна Бърнабич, българският премиер Бойко Борисов, и председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Меркел е против всякакви промени на границите на Западните Балкани

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви срещу всякаква промяна на съществуващите граници на Западните Балкани, предаде БГНЕС. "Тери...

Междувременно австрийският канцлер Себастиан Курц призова за членство на страните от Западните Балкани в Европейския съюз, предупреждавайки за опасността районът да се окаже под влияние на други сили. На Европейския форум в Албах Курц каза, че трябва да се има предвид, че Западните Балкани имат не само европейска перспектива, предаде МИА.

"Вярно е, че има перспектива за присъединяване към ЕС, но и за по-силно влияние на Русия, Турция и други световни сили", обясни той. "Да загубим този регион, който е толкова близо до нас, би било лошо за Западните Балкани, но и за нас в ЕС", предупреди Курц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com