Москва: Договорът за името води до разделение между Македония и Гърция

2683
Москва: Договорът за името води до разделение между Македония и Гърция
Снимка: iStock/Guliver

Говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова заяви, че договорът между Гърция и Македония не се основава на широк консенсус.

В профила си в Туитър Захарова обяви, че вместо да доведе до обединение, договорът подписан в Преспа води до разделение в двете страни.

Москва: Вашингтон стои зад решението на Атина да гони руски дипломати

Зад решението на Гърция да експулсира двама руски дипломати стоят САЩ, които открито поддържат такива действия. Това гласи разпростране...

„Решението за името трябва да се основава на широк обществен консенсус и безупречна конституционна основа. Случаят с преспанския договор обаче не е такъв. Той само предизвика допълнително разделение между Гърция и Република Македония”, заяви говорителката на външно министерство.

Миналата неделя Захарова подчерта, че амбицията за просто механично разширяване на НАТО в Европа не може да увеличи сигурността, а форсираното приемане на Македония във военния блок само потвърждава, че „политиката на отворени врати” се е превърнала в самоцел.

След това на брифинг в Москва Захарова заяви, че бързото присъединяване на Македония е просто начин НАТО да завладее геополитическо пространство.

„Целта е една – да се постигне военно предимство”, заяви Захарова на 12-ти юли, когато Македония официално получи покана за членство в НАТО.

Гърция и Турция имат съгласие за намаляване на напрежението в Егейско море

Гърция и Турция постигнаха споразумение за намаляване на напрежението в района на Егейско море, съобщи министър-председателят на Гърция...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com