Напрежение: Косово вкара тежковъоръжени сили в сръбската част, Белград с остра реакция (ВИДЕО)

6994
Напрежение: Косово вкара тежковъоръжени сили в сръбската част, Белград с остра реакция (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

Мащабни полицейски сили на Косово навлязоха в населената със сърби северна част на страната и я блокираха. Това съобщи порталът "Косово онлайн", цитиран от БГНЕС.

"Над 200 въоръжени специални сили на косовската полиция, придружени от бронирани превозни средства, навлязоха от в Северно Косово", се казва в информацията, придружена от видео. На кадрите се виждат редици от косовски полицаи по улиците. Отбелязва се, че обстановката е напрегната, жителите на сръбската част на града се събират по улиците, кафенетата и магазините са затворени.

Вучич: По-добре да ме убиете отколкото да ви предам Косово и Метохия

Можете да унищожите президента на Сърбия, можете да ме убиете, но за мен Косово и Метохия са най-голямата сръбска светиня и няма да ви ...

В отговор сръбските представители в района обявиха, че Белград може да изпрати 1000 униформени, които да се погрижат за сигурността на сръбските граждани там. Директорът на Службата за Косово и Метохия Петър Петкович обяви на извънредна пресконференция, че косовският премиер Албин Курти е продължил окупацията на Северно Косово.

"Според нашите сведения 300-350 косовски полицаи вече нахлуха с бронирани машини в северната част на Косово и блокираха Косовска Митровица. От Косово твърдят, че полицейските сили са нахлули, тъй като местните албанци се страхуват от всичко, което се случва. Ще ви припомня само, че преди два дни имаше сблъсък между премиера Курти и гражданите на север", каза той.

Петкович подчерта, че съгласно Брюкселското споразумение, албанската полиция няма право да навлиза в северната част на Косово. "Всички знаят това и всички се правят на луди и позволяват на Курти да извършва действия и да погазва Брюкселското споразумение. Това са полицаи в пълно бойно снаряжение, спират хората и ги тормозят. След този ход на Курти ще има много значителни промени в диалога, но повече за това очаквайте по-късно от президента на Сърбия Александър Вучич", предупреди Петкович.

Курти: Сърбия не е нормална държава. Белград иска да пренареди Балканите

"Косово няма да допусне модела на Република Сръбска на територията си. Сърбия иска Общността на сръбските общини (ОСО) не в полза на съ...

Според него според Резолюция 1244 Белград ще обмисли връщането на до 1000 членове на сръбските сили за сигурност в Косово. "Вучич повтори много пъти, че няма да позволим нов погром на нашия народ. Надявам се, че тези, които трябва да вразумят Курти, разбират това послание, защото ние няма да позволим нашите хора да страдат. Нека тези на запад вземат мерки, така че че не са изненадани от нашите решения, защото ние не сме тези, които провокират и нарушават споразуменията. Курти прави всичко това и някой го позволява", добави Петкович.

Във вторник представители на избирателната комисия на Косово, ескортирани от полиция, нахлуха в помещенията на общинските избирателни комисии в населените със сърби Зубин Поток, Лепосавич и Северна Митровица. Тогава засвириха сирени за въздушна тревога, чуваха се изстрели и експлозии на петарди. Местни портали съобщиха, че в сградата на комисията в Косовска Митровица полицията е обезвредила невзривена граната. Косовският премиер Албин Курти обяви, че ще увеличи активността на полицията.

Президентът на Косово Вьоса Османи насрочи за 18 декември предсрочни общински избори в населената със сърби северна част на страната. Политическите представители на сърбите, които преди това се оттеглиха от всички структури на самопровъзгласилата се република в знак на протест, обявиха бойкот на изборите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com