НИМ ще възстанови паметника на Каймакчалан

2187
НИМ ще възстанови паметника на Каймакчалан
Снимка: БГНЕС

НИМ е взел решение на директорски съвет да възстанови български военен паметник на Каймакчалан. Това стана ясно от думите на директора на Националния исторически музей (НИМ) професор Божидар Димитров пред "Фокус".

„НИМ има голям опит във възстановяване на военни гробища и паметници в Македония, досега сме реставрирали над 10”, посочи той и уточни, че възстановените гробища и паметници са в Ново село, Струмишко, в Мало Чичево, Прилепско, в село Беранци, Битолско и в село Дреново, Гевгелийско.

Проф. Димитров допълни, че ще бъде възстановено и военното гробище на 8-ми Приморски полк в село Хума, което е вандализирано, но е почти цяло.

Трайчо Трайков за Каймакчалан: Продължаваме да берем отровни плодове от политиката на комунистическата партия

"Появи се поредният македонистки гамен, този път поругал паметта на българските герои от Каймакчалан. Сигурно бързо ще възстановим пам...

„Там също с чук са строшени имената на загиналите български войници, а пирамидите са останали”, обясни той. Проф.

По думите му освен военният паметник на Каймакчалан и военното гробище в село Хума НИМ е взел решение и за възстановяване на паметника на полковник Каварналиев край Дойран.

„Сега ще го възстановим отново. Надявам се, че македонското правителство след случая с разбиването на плочата ще бъде по-благосклонно този път към идеята да се възстанови паметника на полковник Каварналиев край Дойран”, коментира той и поясни, че средствата ще бъдат събрани от дарения.

„Там всяка година стават големи тържества на местни българи и български делегации, дошли от България, но те полагат венци пред останките от разрушения паметник-гроб на полковника”, обясни проф. Димитров.

Македонец разби с чук паметника на загиналите български войници на Каймакчалан

Организирана група македонци се качили на най-високия връх на Нидже планина на границата на днешни Македония и Гърция – Каймакчал...

Преди ден българското външно министерство осъди провокацията срещу български паметник в Македония. Става дума за знак в памет на загиналите българските войници на връх Каймакчалан по време на Първата световна война. По информация на агенция "Фокус" той бил поставен през май по инициатива на група български военни и попадал в неутрална територия на границата между Гърция и Македония.

Във Facebook македонският телевизионен водещ Миленко Неделковски се похвали с видео от снимки, на които изглежда, че руши монумента с чук. "Каймакчалан, днес, 22.09. 2016 между 13 и 14.30 ч. Мисията изпълнена. Незаконно поставената бетонна плоча от група български престъпници е напълно е унищожена и превърната в прах", написал е той.

Пред БНТ и агенция "Фокус" обаче участници в поклонението пред паметта на загиналите войници на 16 септември казаха, че паметникът липсвал още тогава. Той представлявал табелка и гилза, бетонирани в земята, и според тях Неделковски не би могъл да ги премахне сам.

Информацията предизвика остри реакции от БСП и ВМРО, които призоваха българските и македонските власти да реагират. Божидар Димитров пък обяви, че ще съди македонеца за унищожаване на културна ценност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com