Обвиняват Груевски в пране на пари и незаконно финансиране на ВМРО-ДПМНЕ

2245
Обвиняват Груевски в пране на пари и незаконно финансиране на ВМРО-ДПМНЕ

Специалната прокуратура /СП/ започва разследване за пране на пари и незаконно финансиране на ВМРО-ДПМНЕ на бившия македонски премиер Никола Груевски.

На специална пресконференция в Скопие Катица Янева от СП и прокурорката Фатиме Фетаи заявиха, че като лидер на партията Груевски е извършил злоупотреба със служебното си положение и позволил финансиране на партията в нарушение на закона. По този начин на сметката на ВМРО-ДПМНЕ в периода 2009-2015 г. са били преведени 4.9 млн. евро, пише БГНЕС.

Груевски: Заев гарантира унитарността на Македония. Ще го следим изкъсо

Зоран Заев беше принуден да подпише и да прочете пред всички граждани документа, че дава гаранции за унитарността на държавата, заяви л...

Според Фетаи Груевски е позволил незаконно финансиране на партията със средства, които са били придобити по нелегален начин. Това е ставало чрез организирана група, която се е занимавала с пране на пари. Средствата са били превеждани под формата на дарения от страна на членове и граждани. Фетаи твърди, че получените суми са били използвани за партийни дела, маркетинг, плащане на сметки, но и за купуване на недвижимо имущество.

"В периода 2009-2015 г. са подписани договори за закупуването на 71 недвижими имущества. Тези имоти са закупени с незаконно придобити средства. Част от имотите въобще не се използват за нуждите и работата на партията", каза още прокурорката Фетаи. Тя уточни, че част от имуществото ще бъде замразено, включително и централата на партията в Скопие, която е построена от строителната компания "Бетон". Разследването обхваща 14 висши функционери от ВМРО-ДПМНЕ.

Специалната прокуратура започна и отделно разследване срещу самия Никола Груевски. То се отнася за строителството на магистралата Миладиновци-Щип. Специалната прокуратура смята, че при този проект държавата е ощетена с над 155 млн. евро. Тази магистрала се финансира чрез китайски кредит.

По време на днешната пресконференция Янева е поискала новото парламентарно мнозинство в Скопие да премахне чл. 22 от Закона за Специалната прокуратура, който определя срока на нейното съществуване на 18 месеца.

Груевски и Заев продължават с взаимните обвинения

И в понеделник двете най-големи македонски партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и СДСМ на Зоран Заев продължиха взаимните си обвнин...

Сегашният мандат на Специалната прокуратура изтича на 31 юни. СП бе създадена от четирите партии - ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА по време на т.нар. споразумение в Пържино. Янева поиска "новото парламентарно мнозинство да премахне чл. 22". В новото парламентарно мнозинство влизат партията на Зоран Заев СДСМ, на Али Ахмети ДСИ, на Билал Касами Движение "Беса" и на Зиядин Села "Албанският алианс".

Actualno.com припомня, че през септември 2016 г. Груевски се сдоби с обвинение заради случай от 2013 г., когато е подтиквал към насилие срещу кмета на община „Център“ в Скопие Андрей Жерновски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com