X
 
 

Октомври ще бъде май за Северна Македония и Албания

2590 4
photo of Октомври ще бъде май за Северна Македония и Албания
Снимка: iStock
С едно-единствено изречение Европейският съвет отложи със 7 месеца темата за разширяването на общността и приобщаването на Западните Балкани. Съветът "ще се върне към обсъждане на темата "Разширяване на ЕС" преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство". Това заключение беше прието от лидерите на Европейския съвет днес по предложение на министър-председателя Бойко Борисов.

Според него заключението е съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел. "Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания", уточни премиерът Борисов и добави: "Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха".

Борисов: Никой не е казвал "не" за Македония и Албания (ВИДЕО)

"Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за евро...

Пред медиите премиерът Борисов съобщи още, че България и още пет държави – Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, изпратиха писмо до ЕП и ЕК за Пакета „Мобилност I“, като целта е той да бъде преразгледан. "Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл", категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

В писмото, инициирано от шестте европейски държави, сред които е и България, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. "Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни", се отбелязва още в писмото. Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно.

Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с Пакета "Мобилност I" и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки преди предговорите да продължат.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 3 седмици Профил на трол?
  Еееей, пак този Октомври бе!!! Не можаха ли да измислят нещо различно?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Прееба македонците и албанците .....
  : 0 !
 • Октомври 2.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Толкова, но това в случея ще бъде декември. Иначе Октомври ще БЪДЕ МАЙ в Македония както и навсякъде по Света ще бъде в Дните когато КОМУНИЗМА ЩЕ ПОБЕДИ Капитализма , Олигархията , когато защитните слоеве на Истината ще бъдат премахнати.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Алоууу...КОМИСИЯТА...7 месеца имате да решите въпросите за ИСТОРИЯТА!!!ДЕЙСТВАЙТЕ!!!