Организацията на Гюлен: Мрежа от 500 компании, хиляди фирми и фондации

3104
Организацията на Гюлен: Мрежа от 500 компании, хиляди фирми и фондации

Турската национална тайна служба MIT предаде на парламентарна комисия детайлен доклад за структурата на терористичната организация на фетхулалистите (ФЕТО).

Тази комисия има за задача да разследва провалилия се опит за военен преврат през юли 2016 г., вината за чието организиране според Анкара лежи върху Фетхуллах Глен. Според доклада на MIT ФЕТО се състои от мрежа от 500 компании, стотици фондации и медии, над 1000 училища в 170 страни по света.

Организацията на Гюлен е започнала да разпростира дейността си в международен план в началото на 90-те години на миналия век с откриването на училища за тюркските общности в страните от Централна Азия след рухването на Съветския съюз.

Турция задържа над 1000 души по време на полицейска операция в страната

Над 1000 предполагаеми гюленисти са задържани в Турция в рамките на полицейска операция, проведена на национално ниво, предава AFP. Ми...

Докладът на MİT идентифицира общо 520 компании, 269 фондации, 147 онлайн и офлайн медии, 58 аудио-визуални медии, 252 неправителствени организации, 327 сдружения, 216 болници, езикови и културни центрове, свързани с групата по света. Има уточнение, че действителните числа вероятно са по-високи, информира БГНЕС.

Броят на училищата - от предучилищни до висши учебни заведения - които ФЕТО има в чужбина, е 767, но се смята, че действителният брой е около 1000, сочат от MIT.

Първоначално групата назначава учители и инструктори от Турция в тези училища, след което започва да набира сред завършилите ги преподавателския състав.

Училищата не са обединени под едно наименование, а използват няколко имена като "Хоризонт", "Светлина", "Дъга" и "Хармония".

Арести на университетски преподаватели заради връзки с ФЕТО

В Истанбул са започнали арести на професори, доценти и асистенти, които са обвинени във връзки с организацията на ислямския проповедни...

Според турските тайни служби, да да избегне разкриването на реалната си цел и програма, ФЕТО избра да приеме аполитична позиция, като развива добри взаимоотношения както с местните власти, така и с националните правителства и с други власти в държавите, в които функционират училищата на организацията като набляга на етиката, толерантността, компромисите и диалога.

Също така се опитва да увеличи популярността си като регистрира децата на уважавани и влиятелни семейства в своите училища, за да разшири политическото, икономическото и социалното си влияние.

Actualno.com припомня, че след неуспешния опит за преврат от нощта на 16 юли 2016 г. в Турция настъпиха цялостни реформи в обществено-политическия живот на страната.

Според някои източници пучът е организиран от светски ориентирани офицери от състава на турските въоръжени сили, несъгласни с противоречащата на принципите на кемализма политика на ислямизация, провеждана от Реджеп Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com