От Белград Лавров обеща да защитава и църквата

2989
От Белград Лавров обеща да защитава и църквата
Снимка: Getty Images/Guliver

По време ни визитата си тази сутрин в сръбския храм „Свети Сава“ в Белград руският външен министър Сергей Лавров директно се намеси в действията на православните църкви.

„Опитват се да въвлекат църквите в политическите игри, но тези трудни времена ще бъдат преодолени“, каза Лавров, цитиран от ТАСС, при представянето на мозайката на купола в храма „Свети Сава“.

Москва и Белград пак се прегърнаха, Лавров не очаквал украински сценарий в Сърбия

В 180-годишната ни дипломатическа история Сърбия и Русия никога не са били една срещу друга. Това е рядък пример. Това каза сръбският п...

„Не мога да не изкажа своето възхищение от художниците и всички, които са участвали в реализирането на този проект под егидата на Московския международен фонд за съдействие на ЮНЕСКО. Естествено, днешните събития символизират духовната и културна близост на нашите граждани и църкви. Смятам, че е много важно да се демонстрира това единение в период, когато и Руската православна църква, и Сръбската православна църква преминават през период на изпитание“, каза руският дипломат.

„Всички виждаме как се опитват да въвлекат църквите в политическите игри, било то в Украйна, в Черна гора и Македония, но православната вяра винаги се е отличавала с това, че е вдъхвала вяра в това, което правят нашите граждани и енориаши“, подчерта Лавров.

„Убеден съм, че и тези лоши времена за нашите църкви ще бъдат преодолени с достойнство, както винаги е било с православните“, категоричен бе руският външен министър, пише още БГНЕС.

Actualno.com припомня, че храмът „Свети Сава“ в Белград е една от най-големите православни църкви в света. Неговото строителство е започнало в далечната 1894 г., но дълги години е продължило планирането. Едва през 2004 г. се е състояло официалното откриване на още недовършения храм. По нареждане на руския президент Владимир Путин от 2015 г. Россътрудничество е главен координатор на дейностите свързани с вътрешното оформяне на църквата.

Лавров отправи завоалирано предизвикателство към САЩ заради Сирия

Няма "желязна завеса" в руско-американските отношения, но се наблюдава "параноя от русофобски характер" във Вашингтон. Това е заключени...

В създаването на мозайката са взели участие 70 художници. Създателите специално са се отказали от използването на италианско стъкло в полза на руско, което е по-евтино, но не отстъпва по качество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com