От март до юни в Сърбия е имало три пъти повече смъртни случаи с COVID-19 от съобщените

1392
От март до юни в Сърбия е имало три пъти повече смъртни случаи с COVID-19 от съобщените
Снимка: iStock

Сръбският епидемиолог Предраг Кон заяви, че според неговите изследвания, базирани на данни от Градския институт по обществено здраве, от март до юни е имало три пъти повече смъртни случаи, отколкото е било официално обявено, т.е. публикувано в писмена форма, съобщава БГНЕС.

Кон заяви пред "Нюзмакс Адрия", че в своето изследване, от март до юни, е открил 210 смъртни случая, за които в свидетелството за смърт е посочен като непосредствена или основна причина за смъртта COVID-19 и че официално са докладвани 118 такива случая.

„Освен това открих 29 смъртни случая за същия период на вирусна пневмония и открих излишък от смъртни случаи от неуточнена пневмония - тоест небактериална - 102 случая, но не можем да кажем, че 102 са от COVID-19, но значителен брой – да“, той добави.

Кон каза, че има проблем с информационната система, но сега числата за броя на хората, заразени и умиращи от ефектите на вируса в Сърбия, са "много близки и много точни".

Коронавирусът по света: Не се вижда скорошен край

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 33 557 173 и 33 841 729 според американ...

Седмичникът NIN съобщи, че през юли, когато Сърбия беше изправена пред нова атака на вируса, са извършени поне 100 000 по-малко теста, отколкото показват официалните данни, а броят на пациентите е намален.

„За първи път използваме информационна система. Тази информационна система не беше достатъчно точна в даден момент, и не мога да кажа защо - някъде в средата на юни не беше точна. Видях, че има разлика между това, което ние на ниво Белград определяме като случаи и особено смъртните случаи," каза Кон.

Според Worldometers и Института "Джонс Хопкинс" за последната седмица броят на смъртните случаи е по 1 на денонощие. За последните 24 часа в Сърбия отново е регистриран един смъртен случай.

Ситуацията при западните ни съседи ескалира с протести в началото на юли и по това време се появиха сериозни съмнения дали официалната статистика отговаря на истината, след като сръбският президент Александър Вучич обясни, че само в Белград имало 4000 души с COVID-19 в болниците, които били препълнени, а по официална статистика активните случаи бяха малко над 3000, когато Вучич говори, като това не значи случаите в болница! Сега по официални данни в болница са 261 души, 18 по-малко за денонощие, а 20 са на респиратор, без промяна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com