Отлагат делото на Ратко Младич за неопределено време

2411
Отлагат делото на Ратко Младич за неопределено време
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдебните изслушвания по делото на бившия командир на сръбската армия на Босна и Херцеговина Ратко Младич, които трябваше да се проведат на 16-17 юни, бяха отложени за неопределено време. Това беше съобщено от Международния съд в Хага.

Според секретариата на съда, съдиите по делото няма да могат да присъстват на съдебните заседания поради липсата на подходящи полети и необходимостта от самоизолация две седмици след пристигането си в Нидерландия. Връщането им също ще бъде проблематично. Границите и летищата в страната на пребиваване на единия от съдиите са затворени, а полети до страната на пребиваване на другия съдия не се извършват. Институцията взе предвид и факта, че самият Младич е изложен на риск и затова не се препоръчва да контактува с хора извън затвора на ООН в Хага.

Ратко Младич е постъпил в болница

Ратко Младич, началник-щаб на армията на Република Сръбкса по време на войната в Босна 1992-5 г., е приет в болница заради влошено здра...

Решението за отлагане на съдебното заседание се взема за трети път. Първо, то трябваше да се състои през март, но бе отложено поради факта, че Младич претърпя операция за отстраняване на тумор.

Генерал Младич беше осъден на 22 ноември 2017 г. от Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на военните закони и правила. Той се укриваше от международното правосъдие почти 16 години, докато не беше арестуван в Сърбия през май 2011 г. и екстрадиран в Хага.

През март 2018 г. адвокатите на Младич се обърнаха към Международния съд. Защитата поиска всички грешки, допуснати по време на процеса, да бъдат поправени и Младич да бъде оправдан по всичките десет обвинения. Като алтернатива адвокатите поискаха да се преразгледа случая. Жалба подаде и прокуратурата. Тя поиска бившият генерал да бъде признат за виновен по първото обвинение: геноцид в пет общини на Босна и Херцеговина.

При пребиваването си в затвора Младич претърпя три инсулта и инфаркт. Според защитата, в затвора той не е получил адекватна медицинска помощ.

Отбелязват се 24 години от клането в Сребреница

Хиляди хора още от ранните часове на четвъртък започнаха да пристигат в Сребреница (Източна Босна) където в рамките на деня ще се отбел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com