Пендаровски: Готови сме за цялостно прилагане на Договора за приятелство

2768
Пендаровски: Готови сме за цялостно прилагане на Договора за приятелство
Снимка: Getty Images

Северна Македония е готова за конструктивен диалог с България, за да осигури цялостно прилагане на Договора за добросъседство и приятелство. Това каза президентът на страната Стево Пендаровски на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде БГНЕС.

„Готови сме за конструктивен диалог с България, за да осигурим цялостно прилагане на Договора за добросъседство и приятелство. Продължаваме да укрепваме нашата вътрешна стабилност и развитие като функциониращо многоетническо общество, основано на принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека. Ние сме напълно наясно, че най-добрият възможен принос, който можем да предложим за по-широки стабилност и напредък, е да приложим всички тези ценности у дома, сред нашите граждани", каза той.

Пендаровски: ЕС трябва да остави вратата отворена

Бъдещето на Западните Балкани е в Европейския съюз. Европейският съюз трябва да остави вратата отворена не само заради необходимостта о...

Българският външен министър Светлан Стоев заяви пред еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели, че „България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.“

„България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни”, заяви Светлан Стоев. В същото време той подчерта, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора.

От своя страна българският президент Румен Радев заяви: „Декларациите и обещанията в диалога с Република Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Само реални резултати в диалога с България ще ускорят процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония“.

Румен Радев припомни, че подписаният през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.

Пендаровски: За съжаление, все още сме заробени в миналото

През последните 30 години имаше няколко сътресения, които не бихме могли да предвидим, като например спора за името с Гърция. Първонача...

На сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк Пендаровски заяви също, че Западните Балкани са изправени пред сериозни предизвикателства по отношение на своите европейски интеграционни стремежи.

„Настоящият застой в този процес разочарова гражданите и постоянно намалява техния ентусиазъм за положителни промени. От друга страна, това положение отваря вратата за геополитическа надпревара, но и за различни модели на управление, стесняващи пространството за демократични реформи. Крайно време е да преразгледаме настоящата фаза от най-големия континентален проект след Втората световна война, идеята за обединена, свободна и мирна Европа. Ако искаме стабилни и проспериращи Западни Балкани като важна връзка в континенталната и трансконтиненталната стабилност и сигурност, трябва да разберем, че спешно е необходим пробив по отношение на нейната европейска интеграция“, каза той.

По думите му, като малка държава в Югоизточна Европа, Северна Македония е доказала способността си заедно с Гърция и с посредничеството на ООН да разрешава сложни въпроси, като т. н. „спор за името“, допринесъл за по-нататъшна стабилност в региона. А ефектите от Договора от Преспа, който сега се прилага добросъвестно, каза той, „ще бъдат от полза както за нашите държави, така и за региона като цяло“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com