Пендаровски: Македонско-българският спор ще се реши само със зачитане на достойнството и на двата народа

1963
Пендаровски: Македонско-българският спор ще се реши само със зачитане на достойнството и на двата народа
Снимка: Getty Images

Македонско-българският спор може да бъде разрешен само ако последователно се зачита достойнството и на македонския, и на българския народ, и чрез избягване на опасния капан на историческия ревизионизъм, когато той се основава на политически конструкции, а не на факти. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за ”Дойче веле”, коментирайки изказванията на премиера Зоран Заев във вчерашното интервю за агенция БГНЕС.

Заев: Договорът ще бъде закон, ще преследвам омразата, "дълбоката държава" е в опозицията

Андрей Ковачев: В Северна Македония дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана

За мен е важно, че дълго време смятаха, че България им е в кърпа вързана и няма нужда да изпълняват договора и няма нужда да има напред...

„Разрешаването на спорове със стратегическа тежест изисква две предпоставки: да има политическа воля, което понякога означава политическа смелост; да се постигне консенсус, не за повишаване на рейтинга, и второ - да има придържане към международно проверени исторически факти и към политическа реалност, която е очевидна. Относно първата част нашата общественост знае, че аз съм първият македонски политик в историята, който публично предложи по-широк политически дискурс по отношение на един от най-великите апостоли на македонското революционно движение”, казва Пендаровски.

Президентът обаче добави: „Не отидох по-далеч, защото това е работа на комисия от историци, не работа на политици“.

По думите му темата е обсъждана многократно с премиера Заев и никога не е имало спор, че някои личности и събития могат да се отбелязват и от двете страни, но че македонският народ има своя собствена история, както българският народ има своя собствена.

„В същото време във всичките си публични изяви ясно казвам, че антифашистката борба е в основите на съвременната македонска държава и в тази борба се борихме срещу онези, които бяха на страната на фашистите. 20-годишният ми опит в международната политика ми позволява да премислям точно думите и нагласите, които изразявам, когато разговарям с моите български събеседници и наши приятели от международната общност”, допълни президентът Стево Пендаровски.

Северна Македония се отказва от АЕЦ "Белене" и се обръща към "Александруполис"

Република Северна Македония временно се отказва от инвестициите си в българската атомна централа "Белене" и се насочва към гръцката газ...

В тази връзка „Дойче веле” припомня, че във вчерашното интервю на БГНЕС след съобщението на премиера Заев, че в страната ще бъдат наказани речта на омразата и други действия, които противоречат на ангажиментите за приятелство със съседите, бе зададен въпрос дали това означава разграничаване от твърденията на президента, че „България е държава, която все още е в матрицата на живковизма”.

На това премиерът отговори:

„Повярвайте, че президентът Пендаровски е приятел на България. Все пак той не е толкова опитен политик като Зоран Заев. Но той е работил с нашите политици като Борис Трайковски и Бранко Цървенковски, той е бил национален координатор за НАТО в моето правителство, той е сериозен общественик и е изцяло отдаден на приятелството с нашите съседи и с България, разбира се”.

Премиерът обаче допълни: „Понякога смятам, че и аз, не само той, не сме достатъчно внимателни с употребата на думите. Казвам ви обаче открито, че в душата и ума са изцяло желанието и мечтата за голямо приятелство. Но трябва да го доизградим и той е голям привърженик на договора между Република Северна Македония и България“, каза Заев.

Темата Северна Македония: България не бърза, абсурдите са от величина да се репатрира за българско самосъзнание

Не ни е закъсняла позицията за Северна Македония. Особено това правителство и предишното направиха много усилия – подписахме Дого...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com