X
 
 

Помпео: Гърция е ключов играч в Източното Средиземноморие и Балканите

887 2
Помпео: Гърция е ключов играч в Източното Средиземноморие и Балканите
Снимка: Getty Images/Guliver
Съединените щати смятат Гърция за основен съюзник и участник в Източното Средиземноморие и на Балканите, пише в писмо на държавния секретар Майк Помпео до премиера Кириакос Мицотакис.

Неотдавнашното посещение на Мицотакис в САЩ беше „ясно потвърждение на тесните връзки и сътрудничеството между двете държави”, се подчертава в писмото.

Европейският съюз реже 75% от помощта за Турция

Европейският съюз отрязва 75% от предприсъединителната помощ за Турция, съобщава ДПА. Причините са газовият спор в Средиземноморието и...

Атина е ключов съюзник и основен играч в Източното Средиземноморие и на Балканите. Съединените щати ще продължат да подкрепят просперитета, сигурността и демокрацията в Гърция, пише Помпео и повтори позицията, че Вашингтон гледа на Атина като на лидер в Европа.

САЩ следят внимателно случващото се в региона и смятат, че всички, които имат интереси в Източното Средиземноморие, трябва да търсят мирно решение и „да се въздържат от каквито и да било действия или декларации, които могат да се приемат за провокативни”.

Помпео потвърждава, че Съединените щати не искат ескалация на напрежението в региона, а диалог, който ще доведе до резултати, съобразени се с международното право.

В писмото си споменава и подписването на договора за сътрудничество в областта на отбраната между двете държави и повтори позицията на Тръмп, че отношенията между САЩ и Гърция са специални.

Мицотакис: Гърция е стабилен и надежден партньор на САЩ

Посещението в Съединените щати миналата седмица потвърди факта, че Гърция е стабилен и надежден партньор на САЩ в изключително нестабил...

По време на днешния редовен брифинг говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас съобщи, че писмото е отговор до всички онези, които „побързаха да дискредитират” посещението на Мицотакис в САЩ и от съдържанието му е видно, че отношенията между Гърция и САЩ се намират „в най-доброто си състояние от последните десетилетия”.

Actualno.com

Етикети:

  • допълнение 1 допълнение преди 1 месец Профил на трол?
    След проблемите с Турция САЩ започват да смятат Гърция за ключов играч в Източното Средиземноморие и Балканите. Скоро ще започнат да смятат и България за ключов играч.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    А дано, ама надали...
    : 0 !
Последно в Актуално