Поругал български паметник в Македония: Договорът с Гърция няма да мине

4033
Поругал български паметник в Македония: Договорът с Гърция няма да мине

Като "частно споразумение" между Зоран Заев и Алексис Ципрас видя подписаният на 17 юни договор за името на Македония скандалният македонски журналист Миленко Неделковски. Неделковски нашумя в България преди две години, когато разби с чук паметна плоча на загинали български войници на връх Каймакчалан. Той е известен с проруските си позиции.

Пред руската медия EurAsia Daily Неделковски обяви, че договорът няма да влезе в сила, защото македонският президент Георге Иванов няма да го подпише, а трябвало според македонската конституция, пише Агенция "Фокус".

Арести в Скопие и Атина заради новото име на Македония

17 ранени, 10 от които полицаи, и 26-има арестувани - това е резултатът от снощните сблъсъци между македонските органи на реда и антипр...

"По законен път, спазвайки Конституцията, не може да се промени нищо. Това е просто частна вечеринка на гръцкия и македонския премиер. Да, в условията на невероятна поддръжка от страна на ЕС, САЩ и НАТО, съществува вероятност този договор да бъде внедрен чрез насилствени методи, незаконно, без той да минава през необходимите процедури и конституцията. Не бива да се изключва и такова развитие на събитията, но в този случай договорът ще загуби легитимността си и когато властта в Македония се смени, всичко ще се върне на изходни позиции", заяви Миленко Неделковски.

Според Неделковски при протестите в Македония на 17 юни имало провокация от страна на властта. Тя била внедрила "млади хора, със спортни дрехи", които нарочно провокирали сбивания, а след това се оказало, че са част от полицейските сили - били преминали към тях, сложили "каските и палките", но забравили да си събуят маратонките, с които дошли като "демонстранти". "Това е американска стратегия, целяща да потисне патриотизма в народа", смята македонският журналист.

Отговаряйки на въпрос, може ли промяната на името на Македония да засили движенията в региона, които се обявяват за промяна на границите на балканските държави, Неделковски отбеляза, че Македония исторически винаги е била предмет на подялба. "Македония е страна, от която всеки неин съсед иска да откъсне част от територията ѝ. Целите Балкани, всъщност, са голямо огнище на кризи: и Босна и Херцеговина, и Черна гора, в която цари раздор, и Сърбия, която беше обезобразена. Това е просто част от големия сценарий. Международната общност, Запада, могат да шантажират нашите политици, могат да сменят нашето име на хартия. Но същността на това име никога няма да се промени. Това е същото, което се случва с Косово. На него му дадоха така наречена държава, но Сърбия и сръбският народ никога няма да могат да се смирят с това, че това не е сръбска територия, а на някаква друга държава", заяви той.

При това, подчерта Неделковски, трябва да се има предвид, че на територията на Македония се сблъскват интересите не на две, а на три световни държави. "Не само САЩ и Русия, но и Турция. Турция също има свои интереси тук, те искат да възстановят своята империя, включително Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина. Това е пореден детонатор, който може да гръмне на Балканите", заключи македонският журналист.

Гръцкият външен министър: По-добре Македония да ни е приятел, отколкото да стане Велика България

Гръцкият външен министър Никос Кодзияс заяви, че правителството на страната му има предвид всички възможни варианти за развитието на си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com