Председателят на македонския парламент: Трябва да се изчистят исторически спорните моменти

2129
Председателят на македонския парламент: Трябва да се изчистят исторически спорните моменти

Трябва да се изчистят исторически спорните моменти между двете страни. Това заяви председателя на македонския парламент Талат Джафери.

„Не бих заел страна за това кои теми са най-чувствителните. Това го оставям на историята и историците, за да определят от дистанцията на времето какви последици може да има една или друга тема, разглеждана от двете комисии, за да изчистят различията в историята ни. Да оставим комисиите да работят, за да могат резултатите от работата им да бъдат оценени от управляващите в България и Македония”, на мнение е Талат Джафери.

БАН и македонските им колеги ще честват заедно Кирил и Методий

БАН и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) ще отбележат заедно празника на св. св. Кирил и Методий. Делегацията на МА...

На парад в София за първи път в историята наред с българските, маршируваха и македонски войници.

„Това е добър пример за сътрудничеството във всички сфери между двете държави. В ситуация, в която две държави могат да обединят въоръжените си сили по такъв начин и да работят заедно, това е високо ниво на сътрудничество и доверие между страните и народите им”, заяви Джафери.

„Верските и държавните дела са различно нещо. Двете държави са светски по закон. Добре е да се работи и на това ниво”, допълни той, коментирайки искането за каноничен статут на Македонската православна църква, която призна българската за църква-майка.

„Представителството на България е успех, защото вие поставихте Западните Балкани на преден план. Факт е, че Черна гора и Сърбия вече започнаха преговори за членство и отвориха час от главите по присъединяването. Последните стъпки спрямо Албания и Македония показват желание от страна на ЕС, за да се определи дата за започване на преговори. Финалните усилия ще бъдат концентрирани по време на срещата на 17 май в София”, коментира председателят на македонския парламент.

Възможно ли е в София реално да бъде решен спорът за името на Македония?

Ако не се случи нищо непланирано, на 17 май в София ще се проведе среща на четири очи между македонския премиер Зоран Заев и гръцкия ми...

На въпрос НАТО или ЕС е по-близката перспектива за Македония, Джафери е на мнение, че това е НАТО, тъй като останалите условия, освен името на страната, вече са изпълнени.

„80% от гражданите са „за” членство в НАТО, пътят е този”, допълни той.

На въпрос има ли геополитически натиск върху страната той заяви, че "не можем да изключим външно влияние, но във всеки случай директните преговори ще извадят на повърхността възможните опити за външна намеса, доколкото ги има".

Джафери коментира и факта, че Русия предупреди Македония за отрицателни последици, в случай че страната се присъедини към НАТО.

"Изявлението на Русия за възможните последици е по-скоро декларативно. Македония по никакъв начин не е застрашила интересите на Руската федерация", заяви той.

"Балканският гняв се лекува със зачитането на правата на всички, които живеят тук. Безспорно на Балканите има условия за връщане на миналото. Мисля, че всичкият барут изгоря през 90-те години с разпадането на Югославия и създаването на нови държави. Ние се придвижихме напред и няма да се върнем в онези времена", заключи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com