Президентът на Черна гора отказа да отмени Закона за вероизповеданията

2646
Президентът на Черна гора отказа да отмени Закона за вероизповеданията

Президентът на Черна гора Мило Джуканович изключи възможността за отмяна на противоречивия Закон за свободата на религията, който нарушава интересите на Сръбската православна църква (СПЦ), предаде TACC, цитирана от агенция "Фокус".

„Собствеността на СПЦ всъщност е собственост на Черна гора, която беше узурпирана между 1986 и 2000 г.“, каза президентът в интервю за TANJUG, публикувано в неделя. „Не вярвам, че някой, ако е сериозен политик, може да разчита на отмяна на закона, приет след толкова дълга подготовка. Ако смятахме, че този закон трябва да бъде отменен, не бихме го приели. Призив за диалог означава призив за обсъждане на прилагането на този закон".

Закона за свободата на вероизповеданията извади на протест граждани на Черна гора

Протести срещу приемането на Закона за свободата на вероизповеданията се проведоха в няколко града на Черна гора, пише БГНЕС. Група гра...

Джуканович заяви, че приетият закон не застрашава свободата на религията на сърбите в Черна гора. Той нарече масовите протести, които от седмици събират десетки хиляди протестиращи в цялата страна, "политическите манипулации на лидерите на просръбските партии, недоволни от постоянните поражения в изборите".

По-рано сръбският президент Александър Вучич обяви, че възнамерява да продължи да защитава интересите на сръбското население в Черна гора, отбелязвайки, че не е обсъждал кризата в Черна гора с Джуканович. В същото време, според него, Белград започва определени дипломатически действия във връзка с нарушаването на правата на сръбския народ в резултат на приемането на закона за религиозната свобода.

Припомняме, че масови протести на енориаши на Сръбската православна църква се провеждат в Черна гора, Сърбия и Република Сръбска (в Босна и Херцеговина) в знак на протест срещу натиска върху СПЦ в Черна гора, където през нощта на 27 декември 2019 г. парламентът на страната прие Закона за свободата на религията и вярата и правното положение на религиозните общности. 45 депутати от 45 присъстващи гласуваха в подкрепа на закона, документът беше разгледан, след като полицията задържа всички депутати от опозицията. На 28 декември законът беше подписан от президента Джуканович.

Президентът на Черна гора обвинява Сръбската православна църква, че се опитва да поддържа религиозен монопол в страната. Той каза, че ще търси автокефалия за "черногорската църква" по примера на Украйна. Като част от създаването на новата църква Кабинетът на министрите на Черна гора прие чрез парламента закон за религиозната свобода и статута на религиозните общности, предвиждащ изземване на църковната собственост от СПЦ. Става дума за повече от 650 храмове, включително известния в православния свят Острожки манастир.

Сръбската църква негодува срещу "страданията" на сърбите на Балканите

Хиляди хора протестираха в сръбската столица Белград срещу предполагаемото потискане на религиозните и други права на сръбските малцинс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com