Протестите срещу Вучич не спират

811
Протестите срещу Вучич не спират

В сръбската столица Белград и в повечето големи градове на страната се проведоха за четвърти път подред масови протести срещу "диктатурата на Вучич", предаде БГНЕС.

В Белград протестът започна в 18:00 часа местно време вчера (6 април) от площада пред Народното събрание. По-късно срещу сградата на правителството множеството хвърляше тоалетна хартия и яйца. На протеста нямаше партийни символи. На част от плакатите пишеше: "Докото ние пием студена вода, те хапват печени прасета","Няма да бъдем евтина работна ръка","Срещу терора на властта" и т.н.

Хиляди протестираха срещу Вучич в Сърбия

За втори пореден ден няколко хиляди души, предимно млади хора, протестираха в центъра на Белград срещу избора на Александър Вучич за ...

В шествието по централните улици на Белград участваха предимно млади хора."Ние не сме доволни от изборните резултати и от цензурата по телевизиите. Възрастните хора нямат Facebook и интернет и поради тази причина не може да разберат какво се случва в държавата и в какво състояние е тя", каза един от участниците.

"Това правителство е противно, за толкова кратко време извърши толкова злини", казва 18-годишната Милена, която за първи път е гласувала на избори. 31-годишният Никола допълва: "Вучич е диктатор, автократ, деспот!", а неговият приятел Марко е убеден, че Вучич е най-големият лъжец в историята на Сърбия. Много от младите и либерално настроени хора преживяха горчиво разочарование от факта, че правителственият ръководител Александър Вучич успя да спечели толкова категорична победа на президентските избори - с 55% от гласовете.

Протестиращите се събраха и пред сградата на сръбската държавна телевизия. Това бе четвъртият протест след президентските избори от 2-ри април, на които спечели още на първи тур сегашният премиер и лидер на Сръбската прогресивна пратия Александър Вучич. Протести имаше още и в Нови Сад, Ниш, Крагуевац, Кралево, Валево и други градове на Сърбия.

От пет години насам бившият националист Вучич, който бе и министър по времето на Слободан Милошевич, управлява страната с желязна ръка, а пред света се представя като реформатор, готов да отведе Сърбия в ЕС. От 1-ви юни той вече ще е държавен глава, но наблюдателите са убедени, че той ще си назначи някоя послушна марионетка за премиер и после сам ще дърпа конците.

Вучич печели президентските избори в Сърбия

Лидерът на Сръбската прогресивна партия /СПП/ и премиер на страната Александър Вучич спечели още на първи тур президентските избори в С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com