Първа парламентарна победа за Мицотакис

1486
Първа парламентарна победа за Мицотакис
Снимка: Getty Images/Guliver

Консервативното правителство на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис спечели вот на доверие след тридневен дебат върху политическите изявления на администрацията, предаде БГНЕС, позовавайки се на Kathimerini.

Общо 158 депутати подкрепиха неговото правителство, а 142 гласуваха против.

Гръцкият парламент положи клетва

Гръцкият парламент положи клетва след убедителната победа на консерваторите на изборите от 7 юли, предаде БГНЕС. В законодателния орга...

Партията на Мицотакис "Нова демокрация" спечели комфортно предсрочните избори на 7 юли, получавайки 39,9% от гласовете срещу 31,5% за "Сириза" на предишния гръцки премиер Алексис Ципрас.

В речта си преди гласуването, Мицотакис заяви, че неговото правителство "няма да разбие надеждите на хората" и обеща да направи всичко по силите си, за да подобри живота на населението. След като обяви намаляване на данъците, той обеща, че Гърция "ще се радва на стабилност у дома и доверие в чужбина".

Мицотакис каза и, че Гърция ще изпълни основната си цел за първичен излишък от 3,5% от брутния вътрешен продукт, като настоя, че това "ще бъде възможно, след като правителството докаже реформаторските си качества". Той също така критикува предишното правителство на Алексис Ципрас и неговия бивш финансов министър Янис Вароуфакис, наричайки ги "двойна катастрофа" заради щетите, които според него са нанесли на гръцката икономика. Основното предизвикателство пред Гърция, каза Мицотакис, е да произвежда повече богатство и справедливо да го разпределя.

Що се отнася до Договора от Преспа, който той отхвърляше, докато бе в опозиция, Мицотакис повтори, че това е "лоша сделка", но след като веднъж е ратифициран, той не може да бъде променян едностранно. "Трябва да се борим, за да поправим грешките", каза той.

Гърция намалява с 30% данъка върху жилищата

Новото гръцко правителство се готви да намали данъка върху жилищата ENFIA с 30%. За целта Министерството на финансите ще внесе в парлам...

От своя страна Ципрас, който сега е основният опозиционен лидер, защити икономическите реформи на своята лявата администрация, като обвини правителството в популизъм. Ципрас обвинява управляващата "Нова демокрация" за използването на Договора от Преспа за политическа изгода и критикува правителството за назначаването на бившия шеф на полицията Константинос Цувалас, уволнен след смъртоносните пожари от миналото лято в източната част на Атика, като генерален секретар в Министерството на гражданската защита. Лидерът на "Сириза" попита дали консервативното правителство ще може да подкрепи мерките за облекчаване, въведени от лявата му администрация, и го обвини, че обслужва елита.

"Давате малко на мнозина и много на малко", каза Ципрас, предупреждавайки срещу планираната от правителството приватизация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com