Първи арест на обвинен от Международния съд за Косово

2004
Първи арест на обвинен от Международния съд за Косово
Снимка: iStock/Guliver

Арестуван е бившият ръководител на разузнаването на Силите за сигурност на Косово и бивш офицер от Армията за освобождение на Косово (АОК) Салих Мустафа. Това е първият арест на лице с повдигнато обвинение пред Съда в Хага, потвърдиха от кабинета на Специалния прокурор към Международния съд за военни престъпления в Косово, съобщи МИА.

Мустафа е задържан по силата на издадена заповед за международно издирване и потвърден от съдия обвинителен акт на Специализираните камари, както е официалното наименование на трибунала.

Арестът е извършен в Косово, а Мустава е изпратен веднага за Хага, където ще бъде задържан в предварителния арест на съда и в най-скоро време ще бъде изправен пред съдия.

Хага иска Сърбия да арестува Шешел и да го върне

Съдебният съвет на Трибунала за военни престъпления в Хага поиска от властите в Сърбия да арестуват лидера на Сръбската радикална парти...

Съгласно Закона за специализираните камари и Службата на специалния прокурор, полицията в рамките на специалната прокуратура има правото и задължението да осъществява предоставените на косовската полиция правомощия, в съответствие със законите на Косово. Законът предвижда също, лицето, срещу което бъде потвърдено обвинение, да бъде задържано въз основа на заповед за издирване или заповед за арест, издадена от Специализираните камари,

Пред местните медии членове на семейството на Мустафа заявиха, че арестът е извършен от служители на ЕУЛЕКС в Косово, които са ги информирали, че ще го откарат в Хага.

Министерството на отбраната потвърди, че Мустава е арестуван, но все още не разполагат с официална информация, от кого е извършено задържането.

Салих Мустафа беше интервюиран от прокуратурата на Специализираните камари в Хага през ноември миналата година в качеството му на заподозрян като извършител на военни престъпления.

Шешел няма да бъде връщан в ареста

Съдебният съвет на Хагския трибунал отхвърли искането на прокуратурата обвиняемият Воислав Шешел, който се намира временно на свобода...

Съдът в Хага, известен сред косовската общественост като „Съда за АОК”, е основан преди 5 години и в него работят международни прокурори и съдии. Формално дейността на институцията започна през януари 2019 г. с разпит на бивш командир на АОК.

Досега повече от 300 бивши командири и членове на АОК са получили покани да се явят пред прокуратурата в качеството им на свидетели или заподозрени за извършени военни престъпления срещу цивилното албанско и сръбско население в Косово по време на войната със Сърбия.

Сред последните обвиняеми са двама от основателите и ръководителите на АОК – президентът Хашим Тачи и лидерът на Демократическата партия на Косово и доскорошен председател на парламента Кадри Весели, бившият ръководител на Главния щаб на АОК и бивш министър на отбраната Агим Чеку.

Подчертава се, че Мустафа е първият, срещу когото има повдигнато официално обвинение за извършени военни престъпления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com