РБ: Мажоритарната система ще създаде възможност за голямо купуване на гласове

1861
РБ: Мажоритарната система ще създаде възможност за голямо купуване на гласове
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Мажоритарната система създава много недостатъци. Във Франция вече върви дебат за промяната на тази система. В България мажоритарната система в два тура ще създаде възможност за голямо купуване на гласове. В крайна сметка обаче хората казаха, че искат повече мажоритарност в изборите. Ние от Реформаторския блок (РБ) смятаме, че преференциалното гласуване трябва да се засили и да се премахне защитата на водача в избирателната листа, каквато сега съществува в Изборния кодекс. Това заяви Димитър Делчев, заместник-председател на "Движение Бълария на гражданите" от Реформаторския блок.

По време на кръгла маса на тема "Демократични и честни избори в България" представители на десни политически формации, на експертни общности и Централната избирателна комисия (ЦИК) дискутираха темата с мажоритарната избирателна система в два тура с абсолютно мнозинство, за чието въвеждане гласуваха два милиона и половина граждани на провелия се миналата година референдум.

ГЕРБ опитва да измисли ефективен начин да прекара мажоритарния вот

Мажоритарната изборна система изглежда остава цел за ГЕРБ, като е напълно възможно партията на Бойко Борисов да опита да инициира нов р...

По време на дебата стана ясно, че по последни данни близо 30% от вота у нас е бил контролиран, а от РБ настояха отново незабавно да се въведе машинно гласуване и активна регистрация като част от Изборния кодекс.

Ръководителят на фондация "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер представи подробно немската и френската избирателна система на участниците по време на форума. Стана ясно, че в Германия избирането на депутати става чрез персонализиран и пропорционален вот.

Избирателите могат да вземат решение кои точно личности да влизат в парламента, освен точно колко личности от дадена партия могат да станат част то Бундестага. Всеки избирател има два гласа, независимо от коя провинция е той. Във всеки един от избирателните райони се избира един кандидат. Кандидатът с най-много гласове се счита за избран. Вторият глас идва посредством избирателните списъци за федералните провинции. В тези листи се допускат само партии.

Що се касае до френската избирателна система във всеки избирателен район пряко се избира по един депутат. Народните представители се избират с мнозинство на гласовете в два тура. При първия тур е избран този, който е достигнал повече от половината гласове. Във втория тур е достатъчно относително мнозинство в съответния избирателен район.

БСП ще внесе законопроект за смесена избирателна система

БСП ще внесе законопроект за смесена избирателна система със 120 мажоритарно и толкова пропорционално избрани депутати. Това каза Крум ...

По време на дискусията участие взеха представители на политически партии. "Референдумът бе чисто наказателен. Той измества центъра на дискусията. Кампания за този референдум от страна на партиите нямаше. Приемането на мажоритарен вот ще циментира три партии от статуквото, които няма да бъдат поместени. За нас най-доброто е преференциалната листа, в която няма праг", каза Венци Мицов от партия "Глас народен".

Първан Симеонов от агенция "Галъп интернешънъл" поясни, че не трябва в обществото да има популистки увлечения по отношение на важни теми като мажоритарната система. "Българската избирателна система такава, каквато е, не е генерално виновна за нищо. Генерално да сменим системата, няма защо. Тя е котва на устойчивост", коментира още той.

По думите на експерта мажоритарната система не е въпросът на обществото ни в момента. С нея можем тежко да излъжем хората. Увлечението да се гласува за личности има контрапункт в гласуването за политики, философии, отбеляза още Симеонов по време на дискусията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика