РСЕ: Косово се надява на признаване от страна на Гърция

1058
РСЕ: Косово се надява на признаване от страна на Гърция
Снимка: iStock/Guliver

Министърът на външните работи и диаспората на Косово Доника Гървала прие поканата на Атина да направи официално посещение в Гърция, потвърди Прищина за Радио Свободна Европа (РСЕ).

Според източници на медията, Гървала ще отговори на поканата, но засега не могат да кажат кога ще се осъществи визитата.

Гърция е една от петте държави-членки на ЕС, които все още не са признали независимостта на Косово, но въпреки това има своя канцелария за връзки в Прищина.

Според РСЕ, поканата е предадена чрез ръководителя на канцеларията Крисула Алифери по време на срещата ѝ с премиера Албин Курти на 15 април.

На срещата премиерът на Косово е поискал Гърция да се включи в групата държави, които са признали независимостта на страната му. Позицията на Атина, обявена на уеб-страницата на канцеларията за връзки в Прищина, въпросът с признаването зависи от резултатите от диалога между Косово и Сърбия.

От косовското външно министерство твърдят, че официална Прищина и Атина вече имат добри двустранни отношения и че „Косово е силно заинтересовано от задълбочаване на междуинституционалното сътрудничество с Гърция”.

Белград очаква натиск от Вашингтон за отношенията си с Косово и Русия

Под управлението на Джо Байдън Съединените щати ще окажат натиск върху Белград да промени позицията на страната по отношение на Косово ...

„Косово се ангажира да укрепи това сътрудничество в бъдеще, за да се стигне до признаване от Гърция като важна за нас страна в ЕС и региона”, заявиха от министерството и допълниха, че "Косово е оптимист по този въпрос, като се има предвид засилването на отношенията между двете страни

РСЕ е изпратило официално запитване до гръцката канцелария за връзки в Прищина дали Атина е променила позицията си относно статута на Косово и очаква отговор по този въпрос.

По информация на МИА, вчера премиерът Албин Курти е поискал от ръководителя на канцеларията за връзки на Словакия (друга държава от ЕС, която не е признала Косово – бел.ред.) страната му да се включи в групата на 20-те държави от ЕС, признали косовската независимост.

По информация на правителствената пресслужба, Курти е заявил, че Словакия – като член на НАТО и на ЕС, може да помогне на Косово при приемането в Северноатлантическия алианс и е потърсил подкрепа за членство в международни организации. , МИА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com