Сасоли: ЕС търси начини да помогне на Западните Балкани в борбата с коронавируса

1308
Сасоли: ЕС търси начини да помогне на Западните Балкани в борбата с коронавируса
Снимка: European Parliament

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в отговор на писмо на председателите на парламентите от Западните Балкани каза, че Европейският съюз вече търси начини да включи страните от Западните Балкани в своите механизми за справяне с пандемията от коронавирус.

"Като председател на Европейския парламент ви уверявам в пълната ми подкрепа за намирането на най-добрите решения, които да ви предпазят от негативните последици от тази криза", отговори Сасоли.

Давид Сасоли: Намесата на Европа срещу коронавируса е близо 2 трилиона евро

След видеоконференция с лидерите на политически групи в Европейския парламент, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли свик...

Председателите на парламентите на Северна Македония Талат Джафери, на Албания Грамоз Ручи, на Народното събрание на парламента на БиХ Денис Звиздич и Драган Чович, на Косово Вьоса Османи, на Черна гора, Иван Брайович и на Сърбия, Мая Гойкович, на 25 март се обърнаха с апел за помощ за Западните Балкани за подкрепа в борбата с пандемията COVID–19. Той беше отправен към председателя на ЕП Давид Сасоли и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, пише БГНЕС.

"Живеем във време на безпрецедентно предизвикателство, предизвикано от пандемията COVID-19. Глобалните проблеми не могат да имат национални решения и в много отношения тази пандемия е тест за нашата европейска солидарност. Институциите на ЕС се справиха добре и представиха единен фронт при предлагането на европейски решения - решения, основани на солидарност и които се стремят да не изоставят най-уязвимите страни", пише Сасоли в отговора.

Според него Западните Балкани са част от европейското семейство и европейската им принадлежност е без съмнение.

"Ето защо съм напълно съгласен, когато казвате, че всички мерки, предприети на европейско равнище, трябва да включват вашите страни и не трябва да причиняват негативни последици върху вашите усилия за справяне с пандемията. Бъдете уверени, че ЕС вече търси начини да включи вашия регион в неговите механизми за реакция. Като председател на Европейския парламент ви уверявам в пълната ми подкрепа за намирането на най-добрите решения, които да ви предпазят от негативните последици от тази криза", посочва Сасоли.

ЕС купува оборудване за болници за 50 млн. евро

Европейският парламент(ЕП) работи с държавите членки за бързото одобрение на 40 от 50-те милиона евро отделени за медицинско оборудване...

Добрите приятели показват любовта си в моменти на неприятности, а не само във времена на щастие, пише председателят на ЕП, подчертавайки, че това е време на солидарност и че регионът трябва да участва.

"Ако останем единни, можем да излезем по-силни от кризата", отговори Сасоли.

В писмото до Сасоли и председателя на ЕК Урсула ван дер Лайен председателите на парламентите поискаха страните от Западните Балкани да бъдат освободени от решението за ограничаване на износа на медицинско оборудване от Европейския съюз с цел споделяне на опит и доставки на необходимото оборудване и медицински изделия, да станат част от Общия европейски отговор в контекста на борбата срещу COVID-19.

Те изискват разглеждане на участието на региона на Западните Балкани в ЕС плюс схема за износ, което позволява на региона Западен Балкан, ако е необходимо, да стане част от съвместните медицински договори за обществени поръчки и следователно да участва в съвместната поръчка на медицински консумативи, както и разглеждане на възможността за разрешаване на региона на Западните Балкани да преразпределя съществуващи средства от Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA II) за борба с пандемията и използването на всички други налични средства от различните фондове на ЕС, налични за тази цел.

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com