Сексскандал с непълнолетни разтресе гръцкият парламент

2308
Сексскандал с непълнолетни разтресе гръцкият парламент
Снимка: Getty Images

Сексскандал разтресе толкова силно Гърция, че стигна чак до парламента, съобщиха местни медии. Това стана, след като известният актьор, режисьор и шеф на националния театър Димитрис Лигнадис бе арестуван тия дни по обвинения в изнасилване на малолетни момчета.

Основната опозиционна партия СИРИЗА настоя за оставката на министърката на културата Лина Мендони заради разкритията за сексуалния тормоз в гръцкия театър и кино.

Обвиненията срещу Лигнадис се сгъстяват, а прокуратурата обмисля повдигане на обвинения за сексуален тормоз и насилие срещу още трима актьори.

Гръцкия премиер Кириакос Мицотакис обяви промени в Наказателния кодекс за престъпления срещу непълнолетни, съобщава "Катимерини".

Сред промените влизат и такива като спиране на давността, докато жертвата достигне пълнолетие с нови възрастови ограничения.

В същото време стартира уеб портал metoo.gov.gr, където ще се събира цялата информация и могат да се подават жалби в реално време.

„Създаваме специален регистър за всички специалисти, които влизат в контакт с деца и юноши. Този регистър, който имат всички сериозни държави, ще работи в сътрудничество с Министерството на правосъдието, гръцката полиция, полицейските власти. Конвенция 190 на Международната организация на труда за премахване на насилието и тормоза скоро ще бъде ратифицирана в парламента. Във всяка компания се установяват задължителни кодекси за поведение", каза Мицотакис.

В Гърция: Сексскандали и обвинения в изнасилване на малолетни стигнаха до парламента

Сексскандал разтресе толкова силно Гърция, че стигна чак до парламента, пише "24 часа", позовавайки се на местни медии. Това стана, сле...

Политическият спор, който се разрази след шокиращите разкрития за бившия директор на Народния театър Димитрис Лигнадис, се прехвърли на пленарната сесия на парламента с позиция на политическите лидери относно „качеството на обществения диалог“.

По време на речта си министър-председателят каза, че трябва да се запази нивото на парламентарен диалог.

"Свиках този дебат, за да разбера как нашата институционална рамка ще се справи със случаите на сексуално насилие и защото този процес рискува да се превърне в поле на евтини партийни противоречия. #Metoo дойде в Гърция през 2021 г., това е полезно движение и засяга всички аспекти на живота“, каза той.

В същото време премиерът предупреди: "Циркулира нова вълна от популизъм и неясни категории. Сякаш изнасилвачите са разделени на леви и десни. Това политизира случая с гръцкото #MeToo".

Скандали в гръцкото правителство след арест по #MeToo

Консервативното правителство на Гърция в понеделник обеща да популяризира нов етичен кодекс, след като беше изложено на опасност, след ...

"Кой се крие зад хаштага # SW_pederators", попита премиерът и призова Алексис Ципрас да отговори.

„Обвинявате правителството, че покрива педофили и Нова демокрация в трафик на малолетни от малцинствата? Как се осмелява ваш депутат да твърди, че непълнолетни се купуват от неправителствени организации. Г-н Полакис прави вулгарни публикации с намеци. Г-н Ципрас, призовавам ви да отговорите като Алексис Ципрас - баща на две деца, на Кириакос Мицотакис - баща на три деца“, подчерта премиерът.

Той съобщи, че стартира създаване на нов секретариат за проблема с непридружени деца бежанци.

На обвиненията, че е познавал лично Лигнадис и се е срещал с него, Мицотакос заяви, че не се познават лично и никога не са се срещали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com