Северна Македония на избори - този път в продължение на три дни

1137
Северна Македония на избори - този път в продължение на три дни
Снимка: Getty Images

Гражданите на Република Северна Македония днес, 15 юли, за десети път след независимостта на страната ще избират парламент.

Предсрочните парламентарни избори са 23-ти избори в независима Македония. Първите парламентарни избори са проведени през 1990 г., а последните, девети, през 2016 г., припомня БГНЕС. В допълнение към парламентарните избори бяха проведени шест президентски избори, както и седем местни вота.

Македонците излязоха три пъти и на референдум: през 1991 г., когато взеха решение за независима и суверенна държава; през 2004 г., когато гласуваха за новопредложеното териториално разделение, и през 2018 г., когато гласуваха за споразумението между Македония и Гърция за името на държавата - Република Северна Македония.

Нови 135 случая на коронавирус в Северна Македония

През изминалите 24 часа в Северна Македония са регистрирани нови 135 случая на заразяване с коронавирус. Така от началото на епидемията...

На първите избори – със сериозна избирателна активност от 84,8% на първия кръг и 76,8% на втория – победител беше ВМРО-ДПМНЕ.

На изборите през 1994 г. участваха 38 партии и 283 независими кандидати. Най-много депутатски места спечели СДСМ - 62.

На третите избори през 1998 г. начело в резултатите излезе ВМРО-ДПМНЕ и правителството беше сформирано от Любчо Георгиевски, който впоследствие стана единственият македонски премиер, придобил и българско гражданство.

Деветите предсрочни парламентарни избори в Македония се проведоха на 11 декември 2016 г. Всъщност с този вот се сложи край на управлението на Никола Груевски и оглавяваната от него ВМРО-ДПМНЕ.

На 9 януари 2017 г. президентът Георге Иванов даде мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски, но той не успя да договори достатъчна подкрепа в рамките на предвидения в конституцията срок от 20 дни. Лидерът на СДСМ Зоран Заев успя да сформира парламентарно мнозинство чрез коалицията на СДСМ с ДСИ, Беса и коалицията "Алианс за албанци", след което на 27 февруари той представи 67 подписа на Иванов за мандат. Новото правителство на Македония бе избрано на 31 май, 171 дни след изборите.

Изборите в Македония ще се състоят в началото на юли

Парламентарните избори в Северна Македония вероятно ще се проведат на 5 юли. Това стана ясно от думите на служебния премиер Оливер Спас...

На 10-тите парламентарни избори в Македония ще се надпреварват 578 кандидати от 15 коалиции и партии.

До решението за провеждане на предсрочни избори се стигна след заседанието на Европейския съвет, проведено на 17 и 18 октомври 2019 г., когато страните членки на ЕС не определиха дата за преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания. Два дни по-късно се проведе среща на лидерите на македонските парламентарни политически партии заедно с президента Стево Пендаровски, на която беше решено да се проведат предсрочни избори на 12 април 2020 г.

Беше определен служебен кабинет, който да управлява до провеждането на избори. Но тогава настъпи пандемията от новия коронавирус SARS-CoV-2. В крайна сметка след консултации между политическите сили се стигна до консенсус изборите да се състоят на 15 юли.

За първи път в Северна Македония този вот ще продължи три дни, а избирателните секции ще бъдат отворени на 15 юли с два часа повече от обичайното – от 07:00 до 21:00 часа.

Според официалните списъци, на предсрочните парламентарни избори ще се участват 15 коалиции и партии с 1598 кандидати. 1 814 263 души имат право на глас. 83 054 избиратели ще гласуват в чужбина. 1 577 избиратели са в специалния списък за хора в затвора и под арест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com