Северна Македония обеща да не иска наши територии

10203
Северна Македония обеща да не иска наши територии
Снимка: ПЦ на МС

Премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски дадоха обща пресконференция пред медиите след срещата си днес.

По време на събитието Ковачевски заяви, че няма да има посегателство върху териториалния интегритет на България заради името "Северна Македония". По думите му България е приела да употребява краткото име на съседката си "Северна Македония" без думата "Република" в началото.

"Македонците и българите са много близки братски народи. Затова влизаме в решаване на отворените въпроси за изграждането на ново бъдеще. Договорихме се България да приеме да използва името Северна Македония. Ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт Клепало", каза Ковачевски.

Двамата премиери са очертали основните приоритети пред двете държави с хоризонт периода 2022 - 2029 г. 

"Създаването на условия за бърз напредък в евроинтеграцията е един от най-важните приоритети на новия премиер на РСМ", съобщи Ковачевски. "България първа ни призна преди 30 години, в изключително сложни политически условия. 30 години по-късно, ние отваряме нов етап в нашите отношения", каза още премиерът на той.

Българският му колега Кирил Петков заяви, че двамата са имали много добър и приятелски разговор. "Искам да поздравя и министрите на транспорта от двете правителства. Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща”, заяви Петков. 

Той съобщи, че следващата среща между представители на двете държави ще се състои на 25 януари, когато двете правителства ще имат общо заседание. "Всяка седмица оттук нататък една от групите ще се среща с ясни цели, за да покажем, че добросъседството има практически измерения”, каза Петков.

Срещите в Скопие няма да бъдат последвани от официален документ, а вместо това е договорено сформирането на нови 5 работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и за историческо-образователни въпроси.

Историческите въпроси

Кирил Петков пред МИА: Да запретваме ръкави и да започваме да работим заедно

С конструктивен диалог можем да вървим напред, защото за мен добросъседството е от огромна важност и за България, и за РС Македония, и ...

"Комисията за исторически въпроси си има план за работа, трябва да ни информират какво са договорили въз основа на фактите", заяви Димитър Ковачевски. 

"Разговаряхме за създаване на работните групи – те значат много повече за гражданите, за тяхното бъдеще. Те не са създадени, за да контролираме някого и да му даваме задачи, а като междуресорни групи на политици и хора от секторите. Професорите от университетите да обменят повече научни факти, да има по-голям обмен на студенти. Ако говорим за бизнеса – стопанските камари да си сътрудничат на нива индустрии, да имат срещи, да намират партньорите си в другата страна", каза още той.

"Що се отнася до историческата комисия – това е по-дълъг процес, защото се работи за дефиниране на факти. Надявам се лично, че първо членовете ще ни информират за това какво е договорено. Надявам се още, че това ще бъде мост към бъдещето, а не връщане към миналото", заяви Ковачевски.

Петков допълни, че комисиите ще се срещат всяка седмица, а за останалите въпроси, които касаят евроинтеграцията на Скопие – като спазването на Договора за добросъседство – ще се даде по-дълъг срок.

"Въпросът е да сме в непрестанна комуникация. България се гордее, че бяхме първата страна, която призна Северна Македония, и абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани на Северна Македония", каза премиерът. Той заяви, че България е препотвърдила позицията си спрямо Скопие за членството в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com