Северномакедонският вицепремиер: Провалът ще е поражение за европейския имидж на България

3419
Северномакедонският вицепремиер: Провалът ще е поражение за европейския имидж на България
Снимка: МВнР

Северна Македония се подготвя за положителен сценарий във връзка с провеждането на междуправителствената конференция с ЕС. Полагат се усилия и се предприемат дипломатически действия в тази посока, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Македоия Никола Димитров, информира БГНЕС. Той не изключи възможността междуправителствената конференция през декември да не се състои заради съпротивата на България, но подчерта, че евентуален неуспех няма да бъде такъв само за македонската страна. Според него, това ще бъде загуба и за европейския образ на съседна България, но преди всичко за Европа и нейните основни ценности.

Вицепремиерът подчерта, че се полагат дипломатически усилия да се излезе от създалата се ситуация, но „полето за действия не е неограничено”. „Нашето право на самоопределение през XXI век и на този континент не може да бъде спорно и ако македонският език стане пречка за интегрирането в ЕС, ще бъде спорно и прилагателното в името на Европейския съюз. Не може да сте европейски, а да се месите в правото на един народ да казва какъв е и какъв език говори. По този начин не може да се гради истинско здраво приятелство, основано на взаимно уважение”, каза Димитров.

Вицепремиерът на Северна Македония: Приятелите ни трябва да приемат, че ние говорим македонски език

Ако ЕС позволи македонският език да бъде пречка по пътя на нашата евроинтеграция, няма да заслужава определението „европейски&rdq...

Той обясни, че решението за Македония зависи от възможността за постигане на консенсус между всички държави-членки. Заяви, че „ще бъдем мъдри, ще бъдем разумни, ще представяме и ще пазим онова, което е наше и ще работим за постигане на уважение и разбиране, но е оправдано да очакваме взаимно уважение и разбиране”. Според вицепремиера, работата на смесената българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси не е неуспешна, ако се вземе предвид, че други такива комисии в други държави работят десетки години. „Затова смятам, че македонско-българската комисия работи продуктивно и с пълна пара”, каза той. Освен това, се инвестира и в развитието на двустранните отношения със София и през следващите няколко дни и седмици ще се видят резултатите от това.

Според него, в Европа има пълно разбиране на македонските позиции, което не означава, че трябва да спрат усилията за постигане на разбирателство с България по въпросите, по които разбирателството е възможно. Това със сигурност не включва идентичността и македонският език, каза вицепремиерът. „Убеден съм, че всички държави-членки са наясно, и особено съседите, че сме изправени пред много прост избор - или ще имаме общ успех, или ще имаме общ провал, че евентуалният провал не само ще бъде македонски, но ще бъде поражение за европейския имидж на съседна България, но преди всичко за самата Европа и нейните основни ценности. Ние се подготвяме за успешен, печеливш сценарий”, подчерта Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com