Ще покриват мозайките в "Света София" по време на мюсюлманските молитви

2795
Ще покриват мозайките в "Света София" по време на мюсюлманските молитви
Снимка: iStock/Guliver

Мозайките в сградата на "Света София" в Истанбул ще бъдат покрити от завеси или по друг начин по време на мюсюлманските молитви. Това заяви говорител на турската управляваща "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР), след като президентът Реджеп Тайип Ердоган подписа указа за превръщането в джамия на музея, построен като катедрала и седалище на Гръцката православна църква. Това пише кипърското издание Cyprus Mail, цитирано от агенция "Фокус".

Християнските икони в сградата няма да бъдат покривани, а достъпът до нея ще бъде свободен и безплатен за всички, обяви Омер Челик.

Припомняме, че в петък (10 юли) Върховният съд на Турция реши да одобри промяната на статута на сградата от музей в джамия. След това Ердоган обяви, че първите молитви ще започнат след две седмици. Този ход предизвика недоволство и притеснения в международното общество, особено в Гърция, САЩ и Русия, както и в ЮНЕСКО. Папа Франциск също посочи, че решението е притеснително.

Челик на свой ред каза, че именно Папската държава в миналото е нанесла най-много щети на православните християни и "Света София". Челик посочи "латинската инвазия" от XIII век, при която катедралата е разграбена от кръстоносците по време на превземането на Константинопол.

Гърция осъди решението и обяви, че то ще има последици за отношенията между Брюксел и Анкара. От Американския държавен департамент обявиха, че са "разочаровани" от този ход. 

ЕС е срещу превръщането на "Света София" в джамия

Турция и Европейският съюз влязоха в сблъсък в понеделник заради решението на Анкара да промени статута на „Света София“ от...

Лидерът на крайнодясната италианска партия "Лига" Матео Салвини организира протест срещу решението пред турското консулство в Милано. "Трябва да спрем всеки вид финансова помощ към турския режим. Аз бих прекратил веднъж и завинаги всички хипотези за присъединяването на Анкара към Европейския съюз, защото ние дадохме 10 млрд. евро на режим, който превръща църкви в джамии. Смятам, че те прекрачиха границата", каза Салвини.

От ЮНЕСКО по-рано заявиха, че ще преразгледат статута на сградата като част от световното културно наследство. Това предизвика изненадата на турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, който заяви, че в бъдеще Анкара ще уведомява организацията своевременно за действията си спрямо "Света София".

Снимки: iStock/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com