Скандали в гръцкото правителство след арест по #MeToo

3790
Скандали в гръцкото правителство след арест по #MeToo
Снимка: Pixabay

Консервативното правителство на Гърция в понеделник обеща да популяризира нов етичен кодекс, след като беше изложено на опасност, след като назначеният на един от най-емблематичните постове в театъра беше арестуван по обвинения в изнасилване, предаде АФП.

"Страната се нуждае от етични кодекси, рамка за предотвратяване на всякакви форми на злоупотреба," заяви заместник-говорителят на правителството Аристотелия Пелони пред репортери.

"Правителството ще приеме цялостна инициатива в тази посока", каза тя.

Премиерът Кириакос Мицотакис е под нарастващ натиск да уволни министъра на културата Лина Мендони заради твърденията за дълбоко вкоренен климат на страх и малтретиране в гръцкото изкуство.

Критиката към Мендони се умножи, след като Димитрис Лигнадис, бившият артистичен директор на гръцкия национален театър, беше арестуван в събота по обвинения в изнасилване на непълнолетни.

"Гръцкото общество в шок наблюдава как поредица отвратителни действия излизат на преден план", каза Пелони в понеделник. "Слушаме жертвите. Подкрепяме ги", каза Пелони, настоявайки, че министърът ще остане на работното си място.

В понеделник ръководителят на гръцката актьорска гилдия Спирос Бибилас даде показания пред следовател след информация, че асоциацията е получила стотици жалби относно десетилетия предполагаемо сексуално насилие, сексуален тормоз и сплашване.

Специалният секретар на правителството за защита на непридружени непълнолетни Ирене Агапидаки в понеделник също призова за пълна съдебна проверка на твърденията, че деца-мигранти също са били обект на насилие през 2017-2018 г.

Проучване във Франция: Всеки десети е претърпял сексуално насилие в семейството си

Десетки хиляди отговориха на кампания в социалните медии във Франция, целяща да хвърли светлина върху проблема със сексуалното насилие ...

56-годишният Лигнадис подаде оставка на 6 февруари, позовавайки се на "токсичен климат от слухове, намеци и течове на информация".

Той категорично отрече да е в центъра на многобройни твърдения за сексуално малтретиране на непълнолетни, съобщени в гръцки медии.

Той е в полицията и се очаква да даде показания в сряда. Основната опозиционна лява партия Сириза обвини консервативното правителство, че се опитва да прикрие случая, твърдейки, че Лигнадис е личен приятел на Мицотакис.

Кабинетът на премиера отрече това.

Повече от три години след като движението #MeToo изплува в Съединените щати, кодексът на мълчанието в Гърция беше нарушен миналата година от двукратниата олимпийска медалистка по ветроходство София Бекатору. Бекатору през декември заяви, че е била на 21 години, когато е била подложена на "сексуален тормоз и малтретиране" от старши член на федерацията в хотелската му стая, малко след квалификациите за Олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Давността по много от жалбите е изтекла, което означава, че те не могат да бъдат преследвани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com