Скопие държи на "Република Илинденска Македония"

1878
Скопие държи на "Република Илинденска Македония"

На предстоящите преговори между външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзияс и Никола Димитров в четвъртък и петък в Ню Йорк Скопие отива с предложението „Република Илинденска Македония“ (РИМ), пишат македонски медии.

На срещата в Ню Йорк ще присъства и посредникът от ООН Матю Нимиц.

Новото предложение за името на Македония – РИМ – стана известно след среща на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев в София на 17 май.

Предстоящата среща в Ню Йорк е от изключително значение, според много наблюдатели тя е ключова, доколкото на срещата в София премиерите на две страни, намиращи се в спор за името на Македония от 25 г., за първи път стигнаха до решение, възможно да бъде приемливо и за двете държави.

Скопие: "Илинденска Македония" не носи претенции към никоя държава

Република Илинденска Македония е име с времево определение, което се позовава на конкретни дати от миналото и е реална възможност за ...

Въпреки това кабинетът на Ципрас излезе малко по-късно с оценката, че гръцката държава иска времево и географско определение в името.

Македонското правителство държи на позицията си, че Република Иринденска Македония на практика изпълнява условията за времево определение, макар мнозина да твърдят, че „илинденска“ е всъщност термин с историческо съдържание, в което опозиционните гръцки партии видяха иредентизъм.

Според гръцките медии срещата на Димитров и Кодзияс в Ню Йорк е от изключително значение и е ключов момент в преговорите.

Отново на масата за преговори се връщат предложенията за име като Горна и Нова Македония, след като официална Атина индиректно отхвърли варианта Република Илинденска Македония. Според някои оценки в Атина името с времево определение (Нова) може би има повече шансове, писа в. „Та Неа“. Но макар и в това име да има негативни моменти, според изданието в сравнение с „Илинденска“ по него по-лесно би се намерил общ тон между правителството и гръцката опозиция.

В анализ за възможните ходове на гръцките политици по отношение на предложението "Република Илинденска Македония" гръцкият вестник "Катимерини" посочва, че американците напълно подкрепят плана, който е на масата.

Заев потвърди за "Илинденска Македония", Гърция отхвърли името

„Република Илинденска Македония” е името, за което е възможен компромис с Гърция, обяви македонският премиер Зоран Заев сле...

Това стана ясно след вчерашния телефонен разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и американския вицепрезидент Майк Пенс за преговорите с македонския премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС.

Според "Катимерини" основният сценарий за решаване на спора за името е "Република Илинденска Македония" без превод. За правителството на Ципрас това име е основата за дискусия, която може да доведе до устойчиво решение. Лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис каза, че не поддържа "Илинденска Македония" с превод на английски език и в анализа се казва, че не се знае как ще реагира, ако предложението бъде подложено на гласуване в парламента.

Панос Каменос, министър на отбраната и коалиционен партньор на Ципрас, засега се държи дистанцирано, но се смята, че няма да застраши коалицията.

Според "Катимерини" е много важно как министърът на външните работи Никос Кодзияс реагира. Той отново ще се срещне с македонския си колега Никола Димитров в четвъртък и петък в Ню Йорк, а ще се върне в Атина след 10-дневна серия от интензивни контакти в САЩ, Брюксел, Берлин и Париж.

Ако планът бъде приет в двата парламента, Македония ще получи покана за НАТО на срещата на върха през юли и ще започне предприсъединителни преговори с ЕС, се предвижда в анализа на гръцкия вестник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com