След 30 години жп линията между България и Северна Македония става реалност

19266
След 30 години жп линията  между България и Северна Македония става реалност

След почти 30 години железопътната линия, която свързва България и Северна Македония става реалност. Парите са обезпечени - общо 165 милиона евро. Реалност, защото имаме напълно завършен проект и защото тръжната процедура за избор на изпълнител приключва. Реалност, защото предстои изграждане на железницата още тази 2021 година. И, разбира се, реалност, защото този проект го реализираме заедно с нашите партньори от България.

Това заяви днес генералният директор на Публично предприятие за железопътна инфраструктура "Железници на Република Северна Македония" Хари Локвенец по време на срещата си в Скопие с Красимир Папукчийски – генерален директор на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура”, съобщи БГНЕС.

Македонският вицепремиер: РС Македония е подготвена за влизане в ЕС

Македонският вицепремиер Никола Димитров смята, че няма по-подготвена държава от неговата, за започване на преговори за членство в Евр...

Локвенец подчерта, че търгът е разписан и с избора на изпълнител ще започне да се изпълнява една 30-годишна мечта.

„Очаквам след 3-4 месеца тук вече да започне да се строи”, каза той.

На срещата присъстваха представители на Делегацията на ЕС в Скопие, които подкрепиха реализацията на проекта и задълбочаването на сътрудничеството в областта на инфраструктурата. След това посетиха заедно Режановце – първата част от Куманово до границата с България.

Красимир Папукчийски, от своя страна, подчерта, че всички осъзнават отговорността си във връзка с реализацията на Паневропейския транспортен Коридор № 8, който ще свързва Черно с Адриатическо море през България, Македония и Албания. Той съобщи, че в момента се осъществява проект за техническа помощ за подготовка на проекта за модернизация на железопътната линия София – Перник – Радомир – Гюешево – Границата с РС Македония, която е част от основната мрежа.

Заев: От нас може да се очаква единствено приятелство

Нямаме дилеми да предоставим гаранции. Ние сме миролюбив народ и от нас може да се очаква единствено изграждане на приятелство и сътруд...

Инвестиционният проект предвижда изграждане на железопътна линия, която да обслужва населението, вътрешния и международния товарен трафик

Този проект ще осигури оперативна съвместимост на инфраструктурата, оборудването, системите за управление, експлоатацията и безопасността, както и връзка с европейските железопътни мрежи чрез прилагане на единни стандарти и в съответствие с изискванията на трансевропейската транспортна мрежа.

В момента в участъка на железопътната линия София - Перник - Радомир – Гюешево, която е с обща дължина 139 км., скоростта варира от 70 до 100 км/ч, а на места ограниченията налагат от 40 до 75 км/ч. След изпълнението на проекта се очаква скоростта да достигне 130/160 км/ч.

Папукчийски и Локвенец заявиха, че се ангажират със своята професионална компетентност, желание и отговорност за реализацията на железопътната линия, , която пресича границата между България и Северна Македония - тунела Деве Баир. Двамата подчертаха, че всичко това е станало възможно, благодарение на пълната подкрепа от страна на ЕС и прилагането на практика на принципите на европейската солидарност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com