Сръбската църква: Ще се борим за Югославия, Вселенският патриарх е предател

7411
Сръбската църква: Ще се борим за Югославия, Вселенският патриарх е предател
Снимка: iStock/Guliver

Сръбските архиереи ще възстановяват и ще защитават сръбското религиозно влияние на територията на бивша Югославия.

Това става ясно от множеството публикации в сръбския печат за Архиерейския събор на Сръбската православна църква /СПЦ/, който заседава тези дни в Белград. "Архиереите обсъдиха положението на нашата църква в т.нар. регион, в държавите, които се появиха от развалините на бивша Югославия. Констатирано беше, че има дискриминация спрямо нашата църква почти навсякъде - в Хърватия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и най-вече в Черна гора, където бе приет антиевропейски и антицивилизационен проектозакон за Църквата и религиозните общности... Трудно е положението и за автономната Охридска архиепископия, където като дамоклев меч е увиснала заплахата от нови преследвания срещу нашата църква", се казва в една от публикациите.

Международният съд призова Сърбия и Хърватия към сътрудничество

Международният съд днес постанови, че нито сърбите, нито хърватите са извършили геноцид по време на войната в Хърватия в периода 1991-...

В специализираното издание "Борба за вярата" се описва подробно и дебатът от четвъртък по време на Архиерейския събор на СПЦ. На него митрополитите Максим и Григори са наричани американски шпиони. "Митрополит Амфилохий подчерта, че на Вселенската патриаршия нищо не трябва да й се вярва, защото тя ще предаде сърбите, така както е предала руснаците. По този въпрос веднага взеха думата американските шпиони Григорий и Максим, които поискаха СПЦ веднага да започне преговори с македонците, за да не се загуби завинаги Македония. При намесата на митрополит Ириней Булович Григорий му каза, че ако той участва в преговорите тогава въпросът с македонците никога няма да се реши", се казва още в подробната публикация на "Борба за вярата". "Учуден съм, че имаш куража да говориш след вчерашния диспут с президента Александър Вучич", са били думите на Булович по адрес на Григорий, след което е решено той да участва в "македонската комисия".

В част от публикациите Максим е наричан "самопровъзгласил се маймун" поради неговото "предателство пред СПЦ, Свети Сава и света". "Когато обстановката се нажежи до безкрайност влидаката Юстин поиска Максим да напише и подпише писмо с разкаяние, което и бе направено", пише още сръбското издание "Борба за вярата" , цитирано от БГНЕС.

На последното си заседание Светият синод на Вселенската патриаршия, който се проведе под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей, обсъди искането за получаване на автокефалност от страна на Македонската православна църква - Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/. На заседанието, което продължи три дни от 9 до 11 май, бяха разгледани три въпроса, сред които и македонският църковен въпрос. "Македонската православна църква, която пребивава в схизма, се е позовала на правото на апелация пред Константинополска патриаршия“, се казва в документа, който бе публикуван след заседанието.

През есента на 2017г. МПЦ-ОА поиска Българската православна църква /БПЦ/ да й бъде църква-майка и да се пребори за нейната автокефалност. Светият синод на БПЦ създаде специална комисия за разрешаването на този въпрос. Тогава Вселенската патриаршия се ангажира да намери решение, удовлетворяващо Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

Неофициален разкол в Сръбската църква заради покана за Вучич

Сръбският патриарх Ириней покани президента на страната Александър Вучич на църковен събор в понеделник (13 май), предаде БГНЕС. "В цър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com