Стево Пендаровски: България политизира случая с пребития Християн Пендиков

3327
Стево Пендаровски: България политизира случая с пребития Християн Пендиков
Снимка: Getty Images

България е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на сдружението "Цар Борис Трети" Християн Пендиков бе пребит, смята президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. В интервю за телевизия "Телма" той каза, че заедно с правителството ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България.

Пендаровски посочи, че в съобщението на Фейсбук страницата му, което публикува след съобщението на прокуратурата в Охрид, "придържайки се към тогавашната информация от прокуратурата", осъждайки акта на насилие, посочвайки, че пребитият е секретар на клуба на българите в Охрид, защото прокуратурата в Охрид е казала, че случилото се е започнало с думите "не те е срам да се пишеш българин", и е призовал компетентните органи да изяснят целия случай и виновните да понесат санкции, предаде БТА.

В Северна Македония ще блокират пътища за българите, отправили се на гроба на Гоце Делчев

Македонския сайт 24 инфо публикува призив да не се допуска българи до гроба на Гоце Делчев по време на честванията на 151-годшинтата от...

"Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага, се вписа в македонско-българския наратив, че е бил "бит само заради това" и т. н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах", отбеляза Пендаровски.

По думите на президента на Северна Македония българският посланик в Скопие Ангел Ангелов е отпътувал за България "заедно с момчето, което беше откарано за лечение в София". "По-късно те казаха, че ще остане за период на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, но е безспорно, че е останал за консултация", посочи Пендаровски.

По думите му в краткосрочен план тези, които политизират този казус, може "да вземат тук-там някакви политически точки, защото идват избори, но в дългосрочен план няма да получат нищо". "Първо, става дума за исторически наратив, или разбиране на отношенията между Македония и България, което датира от 60-те години на миналия век. Влязло е в съзнанието на много български поколения политици. Не казвам, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските отношения по този начин. Не твърдя това, защото белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на т. нар. социализъм, присъстват", каза Пендаровски, според когото втората причина за случващото се напрежение между двете държави са предстоящите избори в България.

Що се отнася до предложението му за издаване на забрана за влизане в страната на "един евродепутат и други лица от България", което той направи след заседанието на Съвета за сигурност в понеделник, Пендаровски посочи, че не е имал предвид мярката да бъде приложена за онези, които твърдят, че хората, които живеят в Северна Македония, са българи. "Никъде по света мярката "персона нон грата" не се предприема заради политическо изявление, поне не в демократичните страни, а ние претендираме, че сме истинска европейска демокрация", уточни Пендаровски.

Румен Радев: Крайно време е РСМ да противодейства ефективно на насилието и омразата срещу българите

Крайно време е институциите в Република Северна Македония да противодействат ефективно на насилието и на словесните прояви на омраза ср...

По думите му той е имал предвид спиралата от събития, които са се случили през последния период, особено след почитането на Мара Бунева на 14 януари и призивите на годишнината на Гоце Делчев в Скопие да пристигне голяма група от България, което предизвиква контрареакция в страната "само елате, от другата страна ще видим 1000 македонци, които ще ви спрат да го направите".

"Уверявам ви, има предварителна информация за много лица с лоши намерения към нас и те няма да бъдат допуснати да влязат в страната", каза Стево Пендаровски и изрази очакване България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие, отбелязвайки че не оспорва, "че България има интерес да отбелязва Гоце Делчев", и каза, че остава на мнение, че 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана "както подобава на една цивилизована демократична държава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com