Сърбия, Албания и Северна Македония се договориха за "Мини-Шенген"

2161
Сърбия, Албания и Северна Македония се договориха за "Мини-Шенген"

Лидерите на Сърбия, Албания и Македония – президентът Александър Вучич, премиерите Еди Рама и Зоран Заев, проведоха среща чрез конферентен разговор за подновяване на инициативата за регионално сътрудничество, стартирана миналата година. За това информира македонският телевизионен “Канал 5“.

Дейностите на инициативата за регионално сътрудничество бяха отложени поради пандемията и изборите в Македония и Сърбия и тримата лидери се съгласиха, че кризата подчертава необходимостта от допълнително засилване на взаимното сътрудничество и регионалната икономическа интеграция, предаде Фокус.

Сръбски медии: Вучич изхвърли проруските министри от правителството

Традиционно добрите отношения с Русия, с които доскоро се хвалеше властта в Сърбия, сега ще бъдат подложени на изпитание. Такова заключ...

По време на онлайн срещата президентът Вучич и премиерите Рама и Заев подчертаха, че тази инициатива е напълно в съответствие с Берлинския процес и че е добра основа за подготовка на страните от Западните Балкани за предстоящата среща на върха на Западните Балкани, която ще се проведе в София през Ноември като част от Берлинския процес, чийто съпредседател е България и Македония тази година. Лидерите на Сърбия, Албания и Македония се съгласиха, че е много важно и шестте държави от Западните Балкани да участват в инициативата за регионално сътрудничество и в тази връзка днес официално приканиха Косово да се присъедини към инициативата и в резултат на рамката, определена на срещата на върха във Вашингтон през септември тази година между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Абдула Хоти. Президентът Вучич и премиерите Рама и Заев също се споразумяха да сформират постоянна работна група от представители на всички страни от инициативата за ускоряване на изпълнението на договорените дейности в рамките на регионалното сътрудничество.

Лидерите на Сърбия, Албания и Македония, участници в днешната онлайн среща, се съгласиха, че инициативата за регионално сътрудничество е добра основа за определяне на съвместни инфраструктурни проекти за програмата за развитие на региона, които могат да бъдат включени в Икономическия и инвестиционен пакет на ЕС за Западните Балкани. наскоро приет от Европейската комисия. Тримата лидери изразиха надежда, че Черна гора и Босна и Херцеговина скоро ще се присъединят към инициативата, която ще доведе до по-добро и всеобхватно икономическо сътрудничество между всички страни в региона. Тримата лидери се договориха за отворени граници без PCR тестове, започвайки в понеделник (2 ноември 2020 г.), а междувременно в очакване на срещата в София ще се работи по задълбочаване на сътрудничеството в областта на общественото здраве и взаимопомощ, се казва в изявление на македонското правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com