Сърбия изтегли целия персонал на посолството си в Скопие

5217
Сърбия изтегли целия персонал на посолството си в Скопие
Снимка: Getty Images / Guliver

Сърбия изтегли целия персонал на посолството си в Скопие. В сградата в момента няма нито един служител.

От македонското министерство на външните работи съобщиха, че "са получили нота от сръбското посолство, в която се казва, че персоналът е извикан на консултации в Белград".

Дачич: Сърбия е привърженик на диалог с Косово, основаващ се на взаимно приемливи решения

Белград е привърженик на диалог с Прищина, но той трябва да се основава на взаимно приемливи решения и на спазване на резолюцията на ОО...

Оттам уточняват, че "не са запознати с причините за това решение и в момента влизат в комуникация с външното министерство на Република Сърбия за да установят причините довели до това решение", предаде БГНЕС.

"Съгласно Виенската конвенция институциите на Република Македония предприемат всички необходими мерки за защита на сигурността на посолството на Република Сърбия в Скопие", се казва още в съобщението на македонското МВнР.

Сръбският посланик Душанка Дивяк-Томич изпрати SMS до сръбски журналисти, в който пише, че "не може да коментира случая и им препоръчва през днешния ден да се обадят в министерството на външните работи в Белград".

Според сръбската държавна агенция "днес външният министър Ивица Дачич ще съобщи причините за заминаването на дипломатите от Скопие".

Сърбия чака руски танкове и бронирани машини през 2018 г.

Белград очаква доставките на 30 руски танкове Т-72S и 30 бронирани машини БРДМ-2 през 2018 г. Сръбският министър на отбраната Алекс...

Припомняме, че между двете страни се стигна до огромно напрежение след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април. Тогава бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев. Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.

Миналият месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина.

В началото на месец юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване /Отдел за анализ/, който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Република Македония.

В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич /служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред./, лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.

15 пожара продължават да са активни на територията на Македония

15 пожара продължават да са активни на територията на Македония, предава Македонската радио и телевизия. По данни на противопожарната ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Блинкен пожела много здраве на гърците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com