Сърбия: Първо заседание на новите депутати, полиция ги пази от протестиращи (ВИДЕО)

2202
Сърбия: Първо заседание на новите депутати, полиция ги пази от протестиращи (ВИДЕО)
Снимка: GettyС

Няколкостотин граждани се събраха пред Асамблеята на Сърбия, докато се провежда първото след изборите, учредително събрание. Докато депутатите определят свой председател, отвън протестиращи скандират „крадци, крадци“. Центърът в Белград е блокиран. Полицията блокира по-широкия център на Белград и спря хора, които искаха да протестират пред парламента. Така описват сръбските медии началото на новата парламентарна сесия в Сърбия.

Опозицията в Сърбия готви протест и блокада на парламента

Сръбското опозиционно движение "Стига толкова!" свика протест пред сградата на парламента на Сърбия, организиран от движението, днес в ...

Вчера сръбското опозиционно движение "Стига толкова!" свика протест пред сградата на парламента в 9:00 часа. "Целта на ненасилствената блокада е с нашето присъствие да блокираме фалшифицираните депутати да съставят фалшифициран парламент в сградата на Националното събрание", се казва в изявлението на организаторите, цитирано от кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград. Те заявяват, че управляващите са свикали учредително заседание на "фалшифицирания парламент" в понеделник сутринта, а крайният срок за неговото конституиране според закона е вторник, 4 август.

До момента сериозни сблъсъци с полицията няма, но вече има един арестуван - млад мъж, предава Pravda.rs. Не е ясна причината за ареста. Пред събранието има и група млади мъже с маски, за които гражданите твърдят, че са полицаи в цивилни дрехи.

Малко по-рано е бил арестуван Сърджан Ного - лидер на опозицията и активен организатор и участник в протестите. Той твръди, че през последните два дни е следван от полицейски екскорт, а днес членовете на Министерството на вътрешните работи до спрели на отиване към протеста. Полицията спряла автомобила му в Сараево и го претърсила. Властите му казали, че трябва да изчака разследващия екип, съобщава самият той.

В Сърбия забраниха събирането на над 10 души на открито, протестите продължават

В Сърбия са в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Най-спорната от тях е забрана за събирането на повече от 10 души...

В същото време не далече от Скупщинат е бил спрян и друг от лидерите на протеста - Саша Радулович, Движение "Достатъчно е".

Плътен кордон полицаи разделя протестиращи от депутати.

В парламента се провежда първото заседание на новите депутати. Специално избрана комисия сред народните представители провери и потвърди разпределението на мандатите им в Асамблеята според резултатите на Централната избирателна комисия на страната. След това новите 250 депутати положиха клетва. Сесията се провежда с мерки за сигурност по отношение на коронавируса, със стриктно спазване на противоепидемичните препоръки на Кризисния щаб в страната, съобщава РТС.

Управляващата сръбска прогресивна партия (СПП) на президента на Сърбия Александър Вучич получи 188 от 250 места в парламента

Протестите в Сърбия срещу Вучич също не стихват

Протестът пред сградата на Народното събрание на Сърбия се проведе в снощи за седми пореден път и завърши без инциденти. На митинга при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com